ATM Terlalu Kuat! Pemberontak Sulu Musnah

Posted in the Malaysia Forum

First Prev
of 5
Next Last
Berita Benar Indo

Malaysia

#1 Mar 7, 2013
Perang Sudah tamat,,,Sultan Minta damai...tetapi Malaysia masih berkeras untuk memburu!

Malaysia rejects Sulu Sultan’s ceasefire plea, wants all militants ‘destroyed’

Gencatan senjata satu pihak tidak diterima oleh Malaysia kecuali kalau militan menyerah diri tanpa syarat,” Defence Minister Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi (picture) tweeted this afternoon.

[Translation: Call for unilateral ceasefire not accepted by Malaysia except if militants surrender without condition].

He said for the welfare of Sabah and all Malaysians, every single Filipino militant in the Sulu army should be “destroyed”.

“Jgn percaya dgn tawaran gencatan senjata oleh Jamalul Kiram. Demi kepentingn rakyat Sabah&seluruh rakyat Msia, hapuskan dulu semua militan,” he said in another posting.


UPDATED @ 05:00:16 PM 07-03-2013

BY CLARA CHOOI
ASSISTANT NEWS EDITOR
MARCH 07, 2013

LAHAD DATU, March 7 – Malaysia has rejected calls for ceasefire by the Sulu Sultanate, telling the self-proclaimed royal Kiram clan to surrender unconditionally if it wanted to end the gun battle with its followers in Sabah
Berita Benar Indo

Malaysia

#2 Mar 7, 2013
MNLF kini berpaling arah menyebelahi Malaysia setelah 50 militan tewas!

MNLF strongly condemns terrorist acts in Sabah


MARCH 07, 2013

JOHOR BAHARU, March 7 – The Moro National Liberation Front (MNLF) strongly condemns the violent acts committed by the terrorists who intruded into Lahad Datu and Semporna in Sabah, its present chairman Muslimin Sema said today.

Muslimin, who was appointed as the chairman by the front’s highest decision making body, the central committee back in 2008, also stated that Nur Misuari was just an ordinary member of the central committee.

The MNLF, he said, considered Sabah and and Malaysians as their own brothers.

“We (MNLF) do not support with what is happening in Sabah (the intrusion and the violent acts of the terrorists). We disapprove it. The incidents in Sabah are done to drive a wedge between between our peoples.

“The incidents are also to break the bond between Sabah and the southern Philippines, as well as between Malaysia and Philippines. They want to destroy the bond (between the two peoples),” he said in an exclusive interview via telephone from Manila, today.

Two days ago, Malaysia dispatched fighter jets and ground troops in armoured personnel carriers to put to an end to a nearly three-week armed standoff in the seaside village of Kampung Tanduo in Lahad Datu, Sabah.

The joint police and military security operation codenamed “Ops Daulat” is still ongoing right now.

The intense standoff in Lahad Datu and Semporna has cost the lives of eight policemen and at least 52 terrorists.

On Misuari’s statement recently that the MNLF was ready to send its armed fighters to Sabah to help the Sulu terrorists, Muslimin said, he was disappointed with the former MNLF leader.

“His statement is uncalled for and irresponsible. I hope that I have the power to stop him (Misuari) from making the statement. Sabah and Malaysia are not our enemy,” he said.

Misuari, he said, was just an ordinary central committee member and did not wield wide influence in the front.

Asked if there were members of the MNLF involved in the Sabah incidents, he said an investigation had been launched by its central committee to determine the matter.

“The investigation by the central committee members in Tawi-Tawi and Sulu have found that no regular members of MNLF are involved in the Sabah intrusion. We are not involved in any kind of violence,” he said.

However, Muslimin said, if there were members of MNLF involved with the violent acts committed in Sabah, it was done on their own and was never condoned by the front’s leadership.

“If they committed the acts, it was done as an individual person as the MNLF never sanctioned their acts,” he said, adding that most of the Filipinos residing in Sabah earned a decent living.– Bernama
Berita Benar Indo

Malaysia

#4 Mar 7, 2013
Dari JambiEkspress News..Sumber mengatakan 50 Sulu tewas....Ramai lagi yang sudah di tangkap...
perkirakan 50 anggota pasukan Sulu tewas
LAHAD DATU---Gerilyawan Kasultanan Sulu rupanya benar-benar punya nyali luar biasa. Betapa tidak, walaupun sudah digempur dengan bom jet tempur dan serangan masif Pasukan Komando Malaysia mereka masih bertahan. Bahkan, menyerang !
Menteri Pertahanan Malaysia Datuk Ahmad Zahid Hamidi menjelaskan, polisi forensik dari CSI Royal Police Malaysia ditembaki oleh gerilyawan Sulu saat hendak mendata berapa korban tewas di pihak Sulu. "Kejadian sekitar jam 13.45, polisi kita yang sedang melakukan pendataan diserang," ujar Ahmad Zahid dalam sidang media (jumpa pers) di Pos Komando Operasi Daulat , Felda Residence Sahabat yang juga diikuti Jawa Pos.
Menurut Ahmad Zahid, polisi forensik itu sedang berupaya membongkar makam-makam yang dibuat gerilyawan Sulu setelah diserang habis-habisan dari darat dan udara Selasa lalu. "Mereka sudah menimbun jenazah, saat hendak kita periksa, mereka menyerang dengan tembakan," katanya. Tidak ada polisi Malaysia yang terluka dalam insiden itu.
Datuk Ahmad juga menunjukkan foto yang memperlihatkan jasad jasad gerilyawan Sulu dalam kondisi mengenaskan. Mereka terlihat masih berlepotan tanah. Kemungkinan, ditimbun tergesa-gesa sebelum pasukan Malaysia datang. "Saat ini sudah ada 13 jasad yang kita data, tapi masih sangat mungkin untuk bertambah," katanya.
Dia juga menjelaskan, telah terjadi insiden kontak tembak dengan gerilyawan Sulu pada kemarin pagi pukul 6.45. "Tidak ada pihak kita yang terluka. Dari pihak penceroboh (penyusup,red) berhasil ditembak," katanya.
Ahmad Zahid yang didampingi Menteri Dalam Negeri Malaysia Hishamuddin Husein itu juga menunjukkan foto-foto senjata gerilyawan yang berhasil disita di lokasi. Diantaranya, AK 47, M-16 dan senjata rakitan. "Kami yakini penceroboh masih mempunyai amunisi, kita masih operasi mopping (penyisiran)," katanya.
Gerilyawan Sulu yang terdesak, menurut Ahmad Zahid kemungkinan besar melarikan diri dengan menyamar sebagai penduduk biasa. "Karena itu jalan masuk keluar kita perketat," katanya.
Datuk Ahmad juga selalu dikawal khusus kemana-mana. Tampak lima anggota Pasukan Gerakan Khas VAT 69 dengan senjata lengkap selalu membersamainya. Datuk Ahmad juga menyempatkan diri memberi taklimat kepada polisi Malaysia yang hendak masuk menyisir jenazah lagi ke dalam Kampung Tanduo.
Pemeriksaan keamanan di tkp memang tak pandang bulu, darimanapun asal institusinya distop dan diperiksa. Jawa Pos yang masuk ke Felda Sahabat dari kota Lahad Datu juga harus melewati enam check point. Di tiap check point, identitas selalu diperiksa. Barang bawaan juga dicek ulang dengan alat deteksi bom.
Dari Pos Komando Operasi Daulat di kawasan Felda Residence, Blok 16, Felda Sahabat ke titik terpanas di Kampung Tanduo masih sekitar 20 kilometer lagi. Berkat bantuan seorang polisi Malaysia yang pernah pelatihan JCLEC Anti Teror di Semarang, Jawa Tengah, koran ini diantar hingga titik terdepan check point sebelum Kampung Tanduo, sekitar lima kilometer sebelum hot zone.
"Sudah tak bisa masuk lagi lebih dalam. Polisi biasa pun tak boleh, hanya anggota operasi komando yang bisa," kata anggota Criminal Investigation Division Royal Police Malaysia yang tak mau ditulis namanya ini.
Tampak armada truk angkatan darat Malaysia hilir mudik di sekitar lokasi. Polisi udara Malaysia juga sudah menyiagakan lima helikopter untuk mengangkut jasad orang Sulu yang berhasil ditemukan.
Hingga tadi malam, pihak otoritas resmi Malaysia masih belum merilis secara pasti berapa jumlah jenazah orang Sulu yang ditemukan di lokasi Kampung Tanduo. Jawa Pos yang mendatangi Lahad Datu Hospital mendapat keterangan dari petugas bilik mayat (kamar jenazah,red) bahwa mereka diminta bersiap-siap dengan 50 kantong mayat. "Kami diminta untuk siaga," kata pria ber-name tag Ramzan itu.
Berita Benar Indo

Malaysia

#5 Mar 7, 2013
52 pengganas Sulu disahkan mati setakat ini - KPN

LAHAD DATU 7 Mac - Sebanyak 52 pengganas Sulu disahkan mati setakat ini, termasuk 32 orang dengan seorang berpangkat jeneral berjaya ditembak hari ini, kata Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar.

Menurut beliau, jumlah itu tidak termasuk musuh yang dilaporkan cedera manakala ada sebahagiannya telah dikebumikan.- UTUSAN
Soepardi

Jakarta, Indonesia

#6 Mar 7, 2013
10.000 masih on live.
Berita Benar Indo

Malaysia

#7 Mar 7, 2013
Filipina mungkin menyerahkan Sultan Sulu kepada Malaysia... Pemerintah Filipina yang sentiasa memihak kepada Malaysia walaupun tidak disenangi oleh rakyatnya

Lahad Datu: Filipina Kaji Kemungkinan Ekstradisi Sultan Sulu

MANILA: Kerajaan Filipina sedang mengkaji kemungkinan mengadakan proses ekstradisi Sultan Jamalul Kiram ke Malaysia bagi menghadapi pertuduhan jenayah, kata Setiausaha Hakim Leila De Lima, Khamis.

Bagaimanapun, De Lima berkata keutamaan diberikan terhadap pertuduhan yang mungkin dikenakan terhadap Sultan yang akan difailkan di sini kerana melanggar undang-undang Filipina.

"Kami akan mengkaji (ekstradisi) tetapi keutamaan kami sekarang adalah memfailkan kes di sini. Kami tidak mempunyai perjanjian ekstradisi dengan Malaysia tetapi mungkin terdapat beberapa mekanisme supaya ia dimasukkan ke dalam kajian," kata De Lima kepada pemberita.

Menteri Luar Malaysia sebelum ini berkata negara sedang mencari ekstradisi Sultan yang mana kenyataannya telah mencetuskan kemarahan dan kebencian.

Walaupun tiada perjanjian ekstradisi dengan Malaysia, terdapat perjanjian bantuan bersama undang-undang yang berkuat kuasa di bawah ASEAN.- Filipina Daily Inquirer / ANN
Berita Benar Indo

Malaysia

#8 Mar 7, 2013
Soepardi wrote:
10.000 masih on live.
Tidak ada kelihatan Mana mana 1 pun dari 10,000 itu sahaja...

Yang kelihatan hanya lah Jet Jet pejuang Malaysia yang membelah angkasa..
Berita Benar Indo

Malaysia

#9 Mar 7, 2013
Tentera Sulu pakai Baju BN di tangkap!

Tentera SULU Menyamar Pakai Baju BN Di Tahan
Polis hari ini menahan empat lelaki yang dicurigai terlibat dengan kumpulan penceroboh dalam satu operasi di Jalan Lapangan Terbang dekat pekan Semporna.
Empat lelaki berkenaan, berusia antara 20-an hingga 50-an, ditahan dalam operasi selama kira-kira sejam pada tengahari, lapor Bernama.
Salah seorang dari mereka memakai baju T dengan logo Barisan Nasional (BN) manakala seorang lagi berpakaian sama dengan gambar Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Shafie Apdal yang juga ahli parlimen Semporna tertera di hadapan, menurut laporan The Star.
Berita Benar Indo

Malaysia

#10 Mar 7, 2013
Filipina menyekat mana mana Sulu yang mahu ke sabah dengan amat ketat...

Tentera Laut Filipina tidak mahu beri kerjasama???
Demi menjaga persahabat diantara dua buah negara yang mempunyai hubungan diplomatik yang cukup kuat, pihak armada tentera laut Filipina telah menjaga perairan mereka dengan begitu rapi.

Walaupun begitu ada dakwaan seorang pemimpin MNLF, Muhajab Hashim yang mendakwa pejuang barisan itu dari Filipina, menuju ke Sabah untuk mengukuhkan kedudukan pengikut Sultan Sulu yang berjuang menentang pasukan keselamatan Malaysia.

Perairan Filipina perlu dikawal lebih ketat lagi oleh armada tentera laut negara itu, dan ini sudah pasti akan membuatkan pejuang MNLF tidak dapat meloloskan diri untuk masuk ke Sabah dan menentang tentera serta pihak keselamatan Malaysia.

Ini adalah lebih baik daripada lebih ramai pengikut kesultanan Sulu tersebut masuk ke Sabah dan akan mengakibatkan lebih ramai terkorban dalam serangan yang dilancarkan oleh angkatan tentera dan polis Malaysia.

Malaysia telah pun memberikan peluang kepada para pengikut kesultanan Sulu untuk menyerah atau pulang sahaja kenegara mereka namun peluang tersebut telah di salah gunakan oleh pengikut kesultanan Sulu dengan menyerang dan membunuh anggota polis Malaysia.

Pasukan keselamatan Malaysia telah melancarkan serangan ofensif besar-besaran kelmarin selepas tiga minggu pengikut sultan Sulu Jamalul Kiram III berkubu di situ dan keganasan meletus minggu lalu yang mengakibatkan sekurang-kurangnya 27 orang terbunuh.

Tetapi pembantu sultan berkata di Manila bahawa kumpulan Azzimudie terselamat daripada serangan, termasuk serangan udara yang dilancarkan oleh pihak tentera udara diRaja Malaysia.
Berita Benar Indo

Malaysia

#11 Mar 7, 2013
Jeneral Sulu yang merancang Strategi akhirnya terbunuh....

TERKINI LAHAD DATU: JENERAL TENTERA SULU TERBUNUH,PENCEROBOH MATI MENINGKAT 52 ORANG (VIDEO)
Terkini Lahad Datu: Jeneral Tentera Sulu Terbunuh,Penceroboh Mati Meningkat 52 Orang (VIDEO

TERKINI LAHAD DATU: JENERAL TENTERA SULU TERBUNUH,PENCEROBOH MATI MENINGKAT 52 ORANG (VIDEO)
LAHAD DATU – Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar mengesahkan jumlah pengganas Sulu yang dibunuh dalam Op Daulat ialah seramai 52 orang.
Jumlah itu termasuk sejak pertempuran pertama setelah pasukan keselamatan Malaysia diserang hendap Jumaat minggu lalu di Kampung Tanduo di sini.
Antara yang terbunuh ialah pemimpin pengganas yang berpangkat jeneral namun belum dipastikan sama ada mangsa ialah adik kepada Sultan Sulu iaitu Raja Muda Agbimuddin Kiram yang mengetuai kumpulan itu menceroboh Sabah.
dagu ganteng

Surabaya, Indonesia

#12 Mar 7, 2013
FREEDOM FOR SABAH..........

Rasakan,,,itu akibat Negara suka Maling.....

menghadapi 300'an org bersenjata saja pake pesawat tempur,tank,tentara 7 batalion...---> Penakut

sekalian saja Security kantor&rumah kalian dikirim ke Sabah....hhhaaa

Masih ada 10.000 militan....

menghadapi 10.000 sulu,,,Malingsia..bisa minta bantuan...tuannya...si...inggr is...hhhaaa

Malon kan Anjing Inggris...hha

intelejen indonesia...pasti sdh membantu SULU...hhha
ingat itu berbatas dengan indonesia....

askar suLu di perbatasan ada 5000 Askar.....indonesia diam2 membolehkan sulu bersembunyi di indonesia...hhhaa
Berita Benar Indo

Malaysia

#13 Mar 7, 2013
Bukan Niat Malaysia untuk membunuh,,,,Sulu kini kehilangan seorang jendral...mungkin akan bertambah lagi jika mereka tidak menyerah

32 penceroboh Sulu terbunuh termasuk seorang General...
Seramai 32 pemberontak Sul telah dibunuh sejak semalam, membawa jumlah keseluruhan kematian dikalangan penceroboh bersenjata warga Filipina di Sabah sebanyak 52 orang, kata pihak berkuasa hari ini.

Panglima Angkatan Tentera Jeneral Tan Sri Zulkifeli Mohd Zin juga berkata serangan udara pada Selasa lalu ke atas kawasan persembunyian penceroboh Sulu di Kampung Tanduo bukan bertujuan untuk membunuh sesiapa, sebaliknya untuk “meneutralkan” pihak musuh supaya pasukan keselamatan dalam masuk tanpa sebarang tentangan.

“Serangan udara bukan bertujuan untuk membunuh,” kata Zulkifeli semasa sidang media bersama dengan Ketua Polis Negara (KPN) Tan Sri Ismail Omar hari ini.

“Jumlah keseluruhan musuh yang telah terkorban adalah sebanyak 52,” kata Ismail.-malaysian insider
Berita Benar Indo

Malaysia

#14 Mar 7, 2013
dagu ganteng wrote:
FREEDOM FOR SABAH..........
Rasakan,,,itu akibat Negara suka Maling.....
menghadapi 300'an org bersenjata saja pake pesawat tempur,tank,tentara 7 batalion...---> Penakut
sekalian saja Security kantor&rumah kalian dikirim ke Sabah....hhhaaa
Masih ada 10.000 militan....
menghadapi 10.000 sulu,,,Malingsia..bisa minta bantuan...tuannya...si...inggr is...hhhaaa
Malon kan Anjing Inggris...hha
intelejen indonesia...pasti sdh membantu SULU...hhha
ingat itu berbatas dengan indonesia....
askar suLu di perbatasan ada 5000 Askar.....indonesia diam2 membolehkan sulu bersembunyi di indonesia...hhhaa
Tentera Sulu sudah habis...Sempadan Laut di kawal ketat oleh FILIPINA sehingga laut tidak dapat di bolos....

Nampak sangat intelijen indonesia amat lemah ,,,kerana jendral Sulu sudah mati
dagu ganteng

Surabaya, Indonesia

#15 Mar 7, 2013
jendraL.....?????

mana bukti nya....? ada fotonya atau video nya...????

Berita Benar Indo(Anjing Inggris)---- anda berbohong ...hhhaaa

ingat...
Masih ada 10.000 militan....

menghadapi 10.000 sulu,,,Malingsia..bisa minta bantuan...tuannya...si...inggr is...hhhaaa

Malon kan Anjing Inggris...hha

ingat 1 lagi...300'an sulu saja bisa masuk....
manusia itu bnyak akaL....kecuali bangsa Malon...hhhiiii...hhaa
Berita Benar Indo

Malaysia

#16 Mar 7, 2013
Hanya Menunggu Masa untuk TOTAL SURRENDER!!! UNTUK MENYERAH....itu sahaha

Lahad Datu: Negotiations for surrender still on
06 MAR 2013 03:26PM

MANILA: The Department of Foreign Affairs (DFA) is urging followers of Sulu Sultan Jamalul Kiram III who are still in Sabah for “unconditional surrender,” echoing President Benigno Aquino III’s words for them to “surrender without conditions.”

In a statement Wednesday, the DFA said negotiations for this “remain in progress,” noting Foreign Affairs Secretary Albert del Rosario’s meeting with Malaysian officials last Monday in Kuala Lumpur, GMA News reported.

“In meeting with the Foreign and Defense Ministers, the Secretary again pursued the possibility of allowing for an unconditional surrender of the group to avert further loss of lives and allow them to return to their respective homes and families. Negotiations for this remain in progress,” the DFA said.

Kiram, 74, and his followers have been claiming a territorial stake in Sabah, a northern-eastern portion of Borneo, after the Sultan of Brunei supposedly gave up the eastern part of Sabah to the Sulu sultanate as a gift for their help in fighting enemies there.

Del Rosario flew to Malaysia Monday afternoon and met with Malaysian Foreign Minister Anifah Aman “to explore avenues to end the standoff that is acceptable to all parties,” the DFA said.

In light of the series of encounters between Kiram’s followers and Malaysian security forces, the Philippines asked Malaysia to exercise “maximum tolerance to avert further loss of lives.”

Since: Jan 13

Location hidden

#17 Mar 7, 2013
Kalau Filipina dan rakyat Selatan Filipina yg mau pemberontak dan lanun2 ni dihapuskan,bagi access masuk negara mereka, bagi saja target2 kedudukan di mana markas2 dan gudang2 senjata mereka, dengan ada nya koordinat itu, senang dibom melalui udara dan juga dari laut, sebelum dibom, pindahkan orang2 kampung yg tidak menyokong lanun2 ni ke tempat selamat, yg degil tu biarkan...Kabooommmmm! Selesai!

kalau tumbuh lagi sel2 baru, ulang lagi proses yg sama sampai mereka sedar!!...
dagu ganteng

Surabaya, Indonesia

#18 Mar 7, 2013
@Berita Benar Indo:
SAYA TIDAK ADA MEMBACA DI BERITA ITU KALAU ADA JENDRAL SULU YANG MATI........ anda BERBOHONG...

MALON PEMBOHONG.........hahahaha...P ENIPU ternyata..

mana foto & video nya....klw cuma tulisan...bisa di rekayasa media...hhaa....

ATM bnyak yg mati...kepala Polisi sampe dipenggal askar sulu...kasihan polisi malon....hahahaa....
Ryan

United States

#19 Mar 7, 2013
Malaikat juga tau indonesia yang jadi pemenangnya,
belipid ol not hahahahahahaha
Anonymous

Petaling Jaya, Malaysia

#20 Mar 7, 2013
Tahniah....
Berita Benar Indo

Malaysia

#21 Mar 7, 2013
Crush Em 2013 wrote:
Kalau Filipina dan rakyat Selatan Filipina yg mau pemberontak dan lanun2 ni dihapuskan,bagi access masuk negara mereka, bagi saja target2 kedudukan di mana markas2 dan gudang2 senjata mereka, dengan ada nya koordinat itu, senang dibom melalui udara dan juga dari laut, sebelum dibom, pindahkan orang2 kampung yg tidak menyokong lanun2 ni ke tempat selamat, yg degil tu biarkan...Kabooommmmm! Selesai!
kalau tumbuh lagi sel2 baru, ulang lagi proses yg sama sampai mereka sedar!!...
tapi mereka islam bro,,,mungkin ini sudah cukup bagi pengajaran buat mereka

Tell me when this thread is updated:

Subscribe Now Add to my Tracker
First Prev
of 5
Next Last

Add your comments below

Characters left: 4000

Please note by submitting this form you acknowledge that you have read the Terms of Service and the comment you are posting is in compliance with such terms. Be polite. Inappropriate posts may be removed by the moderator. Send us your feedback.

Malaysia Discussions

Title Updated Last By Comments
DEBAT ISLAM VS KRISTEN. Fakta: ISLAM GAK AKAN M... (Jun '13) 3 min PRADITA 83,625
ISLAM ADALAH AGAMA LONTE BANGSAT KEPARAT ASu (May '13) 4 min the jack chan 592
APA UNTUNG NYA MEMELIHARA CHINA.?? ( yg gak sek... (Oct '13) 9 min Insan3 anjing 548
No telefon gay 0175322044 (Nov '10) 15 min haris 3,813
Syukuran Jokowi, Indon Buang Kepala Kera ke Ten... 16 min cukrik jawa 1
Kandangan cing ae ! (Mar '10) 54 min Kandangan Karas K... 456
Kenapa Indon Berkelakuan Aneh Di Forum? 1 hr Sulaiman 107
ALUTSISTA RAHASIA buatan INDONESIA (Aug '12) 2 hr Sulaiman 62,869
Saya baby mila , cewek bispak (Apr '08) 2 hr aldi 13,201
AKU GAY mau isap KONTOL/KOTE (Mar '10) 7 hr rio 9,568

Malaysia People Search

Addresses and phone numbers for FREE