SUNDEL BOLONG itu hantu macam apa?

Posted in the Malaysia Forum

First Prev
of 7
Next Last

“Malay Defence League”

Since: Dec 07

Tanah Melayu

#1 May 27, 2008
Kepada forumer indo boleh terangkan sundel bolong itu hantu sama mcm kuntilanak atau hantu macam apa ya? Tq

“Malay Defence League”

Since: Dec 07

Tanah Melayu

#2 May 27, 2008
Atau hanya sekadar mitos cerita2 rakyat sahaja? Atau memang benar2 ada?

“Malay Defence League”

Since: Dec 07

Tanah Melayu

#3 May 27, 2008
Dulu semasa aku masih lagi budak2 sekolah aku selalu melihat filem lakonan suzanna dan barry prima kisah tentang sundel bolong ini, amat menarik dan seram sekali, dan akan datang di astro ada filem baru dari indonesia yg akan ceritakan balik pasal sundel bolong neh, aku akan buat kajian yg lebih mendalam lagi pasal mitos sundel bolong neh, disamping itu aku juga ingin mendapatkan juga maklumat2 dari forumer indo yg ada di topik neh
Tibai

Shah Alam, Malaysia

#4 May 27, 2008
.
Kuntilanak (bahasa Melayu: puntianak, pontianak) adalah hantu yang dipercaya berasal dari perempuan hamil yang meninggal dunia atau wanita yang meninggal karena melahirkan dan anak tersebut belum sempat lahir. Nama "kuntilanak" atau "pontianak" kemungkinan besar berasal dari gabungan kata "bunting" (hamil) dan "anak".
.
.
Film Indonesia

Terowongan Casablanca (Kuntilanak Merah)(2007)(Indika Entertainment)
Kuntilanak (2006) karya Rizal Mantovani
Kuntilanak (1962), dibintangi oleh Ateng
Sundel Bolong, dibintangi oleh Suzanna
.
.
Film Malaysia
Pontianak Gua Musang
Anak Pontianak (1958)
Pontianak Kembali (1963)
Pontianak Harum Sundal Malam (2004)
Pontianak Harum Sundal Malam 2 (2005)
.
.
.
Film pasal pontianak... ciptaan Malays, NDon tiru kemudiannya.
.
.
Klik...http:// id. wikipedia. org/ wiki/ Kuntilanak
.
.
.
Nero

Jakarta, Indonesia

#5 May 27, 2008
kalian liat cermin saja...pasti kalian langsung tahu...

kah kah kah...

“Malay Defence League”

Since: Dec 07

Tanah Melayu

#6 May 27, 2008
Nero wrote:
kalian liat cermin saja...pasti kalian langsung tahu...
kah kah kah...
aik?

“Malay Defence League”

Since: Dec 07

Tanah Melayu

#7 May 27, 2008
Tibai wrote:
.
Kuntilanak (bahasa Melayu: puntianak, pontianak) adalah hantu yang dipercaya berasal dari perempuan hamil yang meninggal dunia atau wanita yang meninggal karena melahirkan dan anak tersebut belum sempat lahir. Nama "kuntilanak" atau "pontianak" kemungkinan besar berasal dari gabungan kata "bunting" (hamil) dan "anak".
.
.
Film Indonesia
Terowongan Casablanca (Kuntilanak Merah)(2007)(Indika Entertainment)
Kuntilanak (2006) karya Rizal Mantovani
Kuntilanak (1962), dibintangi oleh Ateng
Sundel Bolong, dibintangi oleh Suzanna
.
.
Film Malaysia
Pontianak Gua Musang
Anak Pontianak (1958)
Pontianak Kembali (1963)
Pontianak Harum Sundal Malam (2004)
Pontianak Harum Sundal Malam 2 (2005)
.
.
.
Film pasal pontianak... ciptaan Malays, NDon tiru kemudiannya.
.
.
Klik...http:// id. wikipedia. org/ wiki/ Kuntilanak
.
.
.
thanx bro for ur info, aku juga ada lihat cerita terowongan casablanca tu tidak tidak berapa seram , filem2 dari suzanna ternyata jauh lebih bermutu :)

“drop dead beautiful”

Since: Apr 08

Conquistador

#8 May 27, 2008
kuntilanak = literally define as seorg perempuan sedang kuntil anak

= syaitan yang berambut panjang berjubah putih yangmana di sisi perutnya kelihatan ia sedang menguntil sesuatu, maybe itu perut nya atau anak nya, wallahu alam.. sekian menurut pandangan saya..

“drop dead beautiful”

Since: Apr 08

Conquistador

#9 May 27, 2008
kuntilanak, polong, pontianak, we we gombel dan langsuir is likely from the same species..

“Malay Defence League”

Since: Dec 07

Tanah Melayu

#10 May 27, 2008
Baby Pink wrote:
kuntilanak = literally define as seorg perempuan sedang kuntil anak
= syaitan yang berambut panjang berjubah putih yangmana di sisi perutnya kelihatan ia sedang menguntil sesuatu, maybe itu perut nya atau anak nya, wallahu alam.. sekian menurut pandangan saya..
mekasih b diatas info tu :) saya nak wat kajian neh sedikit sebanyak info dari b amat membantu saya

“drop dead beautiful”

Since: Apr 08

Conquistador

#11 May 27, 2008
malaypower wrote:
<quoted text> mekasih b diatas info tu :) saya nak wat kajian neh sedikit sebanyak info dari b amat membantu saya
kalau nak byk lagi info silalah email saya ye!

“Malay Defence League”

Since: Dec 07

Tanah Melayu

#12 May 27, 2008
QUOTE] tapi saya xberapa setuju yg polong , pocong n pontianak adalah dari species yg sama sebab modus operandi ketiga2 species ini adalah berbeza, betulkan saya lau saya silap :)
Baby Pink wrote:
kuntilanak, polong, pontianak, we we gombel dan langsuir is likely from the same species..
QUOTE] tapi saya xberapa setuju yg polong , pocong n pontianak adalah dari species yg sama sebab modus operandi ketiga2 species ini adalah berbeza, betulkan saya lau saya silap :)

“drop dead beautiful”

Since: Apr 08

Conquistador

#13 May 27, 2008
syyyy, tenang2x.. cakap perlahan sikit.. modus operandi tue ape? cube ko bg tau sikit? jgn bikin gwe malu deh!

“Malay Defence League”

Since: Dec 07

Tanah Melayu

#14 May 27, 2008
Baby Pink wrote:
<quoted text>kalau nak byk lagi info silalah email saya ye!
b dak uitm arau ke? Neh email sy Skafobia75@gmail.com
Nero

Jakarta, Indonesia

#15 May 27, 2008
Baby Pink wrote:
syyyy, tenang2x.. cakap perlahan sikit.. modus operandi tue ape? cube ko bg tau sikit? jgn bikin gwe malu deh!
ketahuan dech, baby pink masih kanak2, modus operandi saja gak tau..

dek, cuci kaki gih sana, pipis dulu, lalu bobo siang..

:)

“drop dead beautiful”

Since: Apr 08

Conquistador

#17 May 27, 2008
Nero wrote:
<quoted text>
ketahuan dech, baby pink masih kanak2, modus operandi saja gak tau..
dek, cuci kaki gih sana, pipis dulu, lalu bobo siang..
:)
bobo tak main le, koboi main.

“Hello Mum”

Since: Jan 08

Hulu Langat

#18 May 27, 2008
.
B Pink!
.
.
'Modus operandi'(singkatannya M.O. atau 'Method'), perkataan Latin, diterjemah menjadi "mode of operation".
.
.
Contoh penggunaannya:-
.
Kuntilanak - gigit mangsa dan biarkan.
.
Pontianak - cekik mangsa sampai mati.
.
Pocong - acah mangsa sampai pengsan.
.
Dracula - gigit leher mangsa dan nyonyot darahnya sampai kering darahnya.
.
Jadi

Kalau jumpa mangsa mati terkejut... yang ini kerja Pocong. Sebab 'method' kerjakan mangsanya cuma acah sampai pengsan!

Kalau jumpa mangsa yang kering darahnya... yang ini kerja Dracula!
.
.
.
.
(Kalau jumpa mangkuk getah kosong di kebun, yang ini kerja NDon... sebab 'modus operandi'nya hanya ambil getah tapi tak kacau mangsa!)

“drop dead beautiful”

Since: Apr 08

Conquistador

#19 May 27, 2008
Topeng Zorro wrote:
.
B Pink!
.
.
'Modus operandi'(singkatannya M.O. atau 'Method'), perkataan Latin, diterjemah menjadi "mode of operation".
.
.
Contoh penggunaannya:-
.
Kuntilanak - gigit mangsa dan biarkan.
.
Pontianak - cekik mangsa sampai mati.
.
Pocong - acah mangsa sampai pengsan.
.
Dracula - gigit leher mangsa dan nyonyot darahnya sampai kering darahnya.
.
Jadi
Kalau jumpa mangsa mati terkejut... yang ini kerja Pocong. Sebab 'method' kerjakan mangsanya cuma acah sampai pengsan!
Kalau jumpa mangsa yang kering darahnya... yang ini kerja Dracula!
.
.
.
.
(Kalau jumpa mangkuk getah kosong di kebun, yang ini kerja NDon... sebab 'modus operandi'nya hanya ambil getah tapi tak kacau mangsa!)
ntahlah konfius..

Since: Dec 07

Location hidden

#20 May 27, 2008
sundel bolong tuh identik dengan film2 suzana.
hantu perempuan berbaju putih yang perutnya berlubang besar (bolong) sampai tembus ke belakang.

yang aku ingat, di film sering ada gambar sundel bolong makan mie bakso atau sate ayam, trus makanannya itu tumpah keluar dari perutnya yang berlubang itu.

hiyyyy.....

Since: Jan 08

Location hidden

#21 May 27, 2008
apa itu modus operandi?

:)

Tell me when this thread is updated:

Subscribe Now Add to my Tracker
First Prev
of 7
Next Last

Add your comments below

Characters left: 4000

Please note by submitting this form you acknowledge that you have read the Terms of Service and the comment you are posting is in compliance with such terms. Be polite. Inappropriate posts may be removed by the moderator. Send us your feedback.

Malaysia Discussions

Title Updated Last By Comments
DEBAT ISLAM VS KRISTEN. Fakta: ISLAM GAK AKAN M... (Jun '13) 4 min pejuang tangguh 98,659
KESIAN, INDONESIA DIPIMPIN Oleh DEWA BADUT JOKOWI 9 min Garuda atjeh 4,134
ada yang pernah adu kontol alias panco kontol? (Jan '13) 14 min JKT_BRT 348
Buddhist Forum (Dec '07) 1 hr sampuna 2,846
di ITB Bandung banyak gay ?? (Jan '14) 1 hr Kristian E 14
Sriwijaya sudah terbukti berpusat dan bermula d... 1 hr Crivijayendraraja 1,119
@ Gw gay Bandung ||| Gay gabung Sini @ (Part 2) (Dec '09) 1 hr cii adek 34
More from around the web