kekuatan sebenar Angkatan Tentera Malaysia, berbanding negara jirannya

Posted in the Malaysia Forum

Comments

Showing posts 1 - 20 of2,700
< prev page
|
Go to last page| Jump to page:
pejuang gerilla malaya

Kuala Lumpur, Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#1
Dec 2, 2007
 

Judged:

4

3

2

claka temberang indon ne...biar sy disini bckp dgn fakta yg jelas dan kukuh...sememangnya tentera malaysia lebih kuat dari indonesia, tdk kiralah tentera darat,laut atau udara...kerana;

bilangan apc(amoured personnel carrier),ifv,(infantry fighting vechile) malaysia lbh banyak dari indon, iaitu lbh 1000-2000 buah..
malaysia negara kedua selepas vietnam memiliki MBT/kereta kebal utama moden yang bukan dari era perand dunia ke2 spt indon...iaitu PT-91 M.akan datang malaysia sedang menimbang utk menambah kereta kebal utama. pilihan kali ini adalah al-khalid dari pakistan

jet pejuang sukhoi 30mkm milik malaysia adalah yang termoden,malahan lebih baik dari russia sendiri kerana kombinasi peralatan perancis,russia dan britain pada jet pejuang itu.
belumpun menerima kesemua jet pejuang itu, malaysia sudah mula menimbang utk menambah bil jet pejuang, kali ini dari jenis MRCA(multi role combat aircraft) pilihan utama ialah super hornet f-18.

malaysia kini mula membina kapal perang sendiri, iaitu versi NGVP(new generation patrol vehicel)dengan bantuan teknologi perancis.

kapal slm scropene malaysia adalah yang terbaik di asia, diakui oleh pakar ketenteraan amerika sendiri, kerana scropene merupakan kapal selam yang tersenyap serta terpantas,lbh hebat dr sjormeen singapura, mahupun kapal selam buruk russia yang dibeli indonesia.

sbnarnya banyak lagi kehebatan,peralatan tentera baru yang bakal dibeli pada masa akan datang tapi penat saya menaip, serta sebilangan kehebatan dan kekuatan ATM sebenarnya boleh dikatakan sebagai rashia, nda boleh diberitahu melebih2, banyak mat indon disini...

bahkan new york times mengakui tentera darat malaysia,(TDM) sebagai tentera kedua terkuat di asia tenggara. saya harap mana2 negara besar yang marasakan dirinya kuat hanya kerana saiz, perlulah sedar bahwa saiz dan bilangan penduduk bukanlah faktor utk menunjukan negara itu kuat dan maju.

hidup malaysia . agi idup agi ngelaban
budak pontianak

Indonesia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#2
Dec 2, 2007
 
ndak masalah kalo senjatanya lebih kuat :)
sejarah dah membuktikan TNI dengan daya juang yang tinggi berhasil mengalahkan Belanda,Inggris,Portugis, dan Jepang dengan senjata seadanya :)
Tim spesial TNI yang dikirim keluar negeri juga selalu pulang dengan hampir tak ada korban setelah misinya selesai.
melayu asli

Kuala Lumpur, Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#3
Dec 2, 2007
 

Judged:

1

1

HIDUP MALAYSIA!!!!! ALLAH SELAMATKAN AGONG DAN SULTAN2 KAMI!!!! DEMI SEBUAH BANGSA BERDAULAT!!! TAKBIRR!!!
budak pontianak

Indonesia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#4
Dec 2, 2007
 

Judged:

1

oya...
klo memang malaysia nantinya bakal perang sama indonesia, indonesia bakal panen rampasan perang nih :P
lumayan...senjata2 perang gratisan :P
melayu asli

Kuala Lumpur, Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#5
Dec 2, 2007
 

Judged:

1

budak pontianak wrote:
oya...
klo memang malaysia nantinya bakal perang sama indonesia, indonesia bakal panen rampasan perang nih :P
lumayan...senjata2 perang gratisan :P
INDON MANA ADA PENGALAMAN PERANG. MENANG OMONG AJA.
nasi lemak

Houston, TX

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#6
Dec 2, 2007
 
budak pontianak wrote:
ndak masalah kalo senjatanya lebih kuat :)
sejarah dah membuktikan TNI dengan daya juang yang tinggi berhasil mengalahkan Belanda,Inggris,Portugis, dan Jepang dengan senjata seadanya :)
Tim spesial TNI yang dikirim keluar negeri juga selalu pulang dengan hampir tak ada korban setelah misinya selesai.
INFERIORITY COMPLEX !!!!!!!!!!
pitat haeng

Norway

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#7
Dec 2, 2007
 
nasi lemak wrote:
<quoted text>
INFERIORITY COMPLEX !!!!!!!!!!
MENTALITI PISANG GORENG!!!!!!!!
NASI LEMAK COMPLEX!!!!!!!
;D
nasi lemak

United States

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#8
Dec 2, 2007
 
pitat haeng wrote:
<quoted text>
MENTALITI PISANG GORENG!!!!!!!!
NASI LEMAK COMPLEX!!!!!!!
;D
INFERIORITY COMPLEX !!!!!!!!!
DEMOKRASI

Indonesia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#9
Dec 2, 2007
 

Judged:

1

pitat haeng wrote:
<quoted text>
MENTALITI PISANG GORENG!!!!!!!!
NASI LEMAK COMPLEX!!!!!!!
;D
hahahaha, mentaliti pisang goreng! I remember DR.M said that.
melayu is bangsa followers..
kiki

Petaling Jaya, Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#11
Dec 2, 2007
 
melayu asli wrote:
<quoted text>
INDON MANA ADA PENGALAMAN PERANG. MENANG OMONG AJA.
anda tak pernah baca sejarah ??
1.indonesia sudah sering memberikan bantuan ke negara lain dgn pasukan garuda,,sedangkan malaysia mana ?
2.indonesia sudah terbukti berhasil mengusir berbagai penjajah,,portugis,,spain,,UK, ,belanda,,jepun,,dan berakhir dgn kemerdekaan,,sedangkan malaysia kemerdekaan pun didapatkan belas kasian dari UK ga malu tuh mau sombong ??
indocool

Indonesia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#12
Dec 2, 2007
 
nasi lemak wrote:
<quoted text>
INFERIORITY COMPLEX !!!!!!!!!
siapa yang inferior???

world military strength ranking dari globalfire.com :)

1. United States
2. Russia
3. China
4. India
5. Germany
6. France
7. Japan
8. Turkey
9. Brazil
10. Great Britain
11. Italy
12. South Korea
13. Indonesia
14. Mexico
15. Canada
16. Iran
17. Egypt
18. North Korea
19. Spain
20. Pakistan
21. Australia
22. Saudi Arabia
23. Thailand
24. Argentina
25. Sweden
26. Israel
27. Greece
28. Taiwan
29. Syria
30. Philippines
31. Poland
32. Ukraine
33. Norway
34. Iraq
35. Libya
36. Venezuela
37. Lebanon
38. Nepal
39. Afghanistan

indonesia urutan 13 di dunia. dimana malaysia??? kurasa malaysia masih dibawahnya singapura. makanya tidak dihitung karena inferiornya :)
KRISS

Banjarmasin, Indonesia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#13
Dec 2, 2007
 
pejuang gerilla malaya wrote:
claka temberang indon ne...biar sy disini bckp dgn fakta yg jelas dan kukuh...sememangnya tentera malaysia lebih kuat dari indonesia, tdk kiralah tentera darat,laut atau udara...kerana;
bilangan apc(amoured personnel carrier),ifv,(infantry fighting vechile) malaysia lbh banyak dari indon, iaitu lbh 1000-2000 buah..
malaysia negara kedua selepas vietnam memiliki MBT/kereta kebal utama moden yang bukan dari era perand dunia ke2 spt indon...iaitu PT-91 M.akan datang malaysia sedang menimbang utk menambah kereta kebal utama. pilihan kali ini adalah al-khalid dari pakistan
jet pejuang sukhoi 30mkm milik malaysia adalah yang termoden,malahan lebih baik dari russia sendiri kerana kombinasi peralatan perancis,russia dan britain pada jet pejuang itu.
belumpun menerima kesemua jet pejuang itu, malaysia sudah mula menimbang utk menambah bil jet pejuang, kali ini dari jenis MRCA(multi role combat aircraft) pilihan utama ialah super hornet f-18.
malaysia kini mula membina kapal perang sendiri, iaitu versi NGVP(new generation patrol vehicel)dengan bantuan teknologi perancis.
kapal slm scropene malaysia adalah yang terbaik di asia, diakui oleh pakar ketenteraan amerika sendiri, kerana scropene merupakan kapal selam yang tersenyap serta terpantas,lbh hebat dr sjormeen singapura, mahupun kapal selam buruk russia yang dibeli indonesia.
sbnarnya banyak lagi kehebatan,peralatan tentera baru yang bakal dibeli pada masa akan datang tapi penat saya menaip, serta sebilangan kehebatan dan kekuatan ATM sebenarnya boleh dikatakan sebagai rashia, nda boleh diberitahu melebih2, banyak mat indon disini...
bahkan new york times mengakui tentera darat malaysia,(TDM) sebagai tentera kedua terkuat di asia tenggara. saya harap mana2 negara besar yang marasakan dirinya kuat hanya kerana saiz, perlulah sedar bahwa saiz dan bilangan penduduk bukanlah faktor utk menunjukan negara itu kuat dan maju.
hidup malaysia . agi idup agi ngelaban
SAYANG GADA PENGALAMAN PERANG SESUNGGUHNYA.., SEMUA HANYA HITUNG2AN MATEMATIS..., BELUM ADA BUKTINYA.., MAU BUKTI KONKRIT.., WAKTU PERISTIWA AMBALAT DULU.., PASUKAN MALAYSIA NGACIR KARENA KAPAL RI DI KOMANDOI SAMA PRESIDEN SBY.., WAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHA..., SENJATA BAGUS TAPI MENTAL BERTANDING TEMPE..., WKAKAKAKAKA..., KALIAN BELUM ADA BUKTINYA..., HANYA STATISTIK.., KALOPUN PESAWAT KALIAN MEMBORBADIR SEMUA DENGAN SELURUH PELURU KALIAN.., WILAYAH INDONESIA DAN ORANG2NYA AKAN TETAP UTUH..., DASAR GOBLOK.., LIAT PERBANDINGAN PELURU KALIAN DENGAN KEMAMPUAN KALIAN DALAM PERTEMPURAN DARAT SETELAH KALIAN MENYERANG DARI UDARA..., CUBA PASUKAN MALINGSIA TURUN DI JAWA SETELAH JAWA DIBOM..,UDAH MENUNGGU JUTAAN RAKYAT INDONESIA SIAP PANEN NYAWA MALINGSIA..., GA TAU STRATEGI PERANG YA.., BODOH..,
indocool

Indonesia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#14
Dec 2, 2007
 
Tolong ATM itu diajari berenang supaya tidak meninggal ketika terjun payung di LIMA 2007.

setelah bisa berenang baru pikirin untuk berperang dengan indonesia, sebab 70% wilayah indonesia adalah laut :)
nasi lemak

United States

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#15
Dec 2, 2007
 
DEMOKRASI wrote:
<quoted text>
hahahaha, mentaliti pisang goreng! I remember DR.M said that.
melayu is bangsa followers..
INDONESIANS.......VERY MUCH INFERIORITY COMPLEX, BANGSA KAGET.
nasi lemak

United States

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#16
Dec 2, 2007
 

Judged:

1

Negara para MALING-sia wrote:
hahahahaha.... kenapa dinamakan Malaysia ??? karena penghuninya para MALING yg otakknya MALAS, makanya bisanya mencuri dan maling kebudayaan dan kekayaan budaya negeri asing... Maling-sia adalah nama yg pas yg diberikan oleh British sebagai hadiah pembentukan negara Malaysia, karena orang2 British lidahnya kesulitan untuk melafalkan kata2 MALING-SIA maka dari itu lafalnya dirubah oleh kaum British menjadi MALAYSIA, dan British people menganggapnya MALAY-SIA sama dengan MALING-SIA, maka dari ituuuu... mulai sekarang kita rubah untuk menyebut negara tetangga kita ini sesuai dengan tujuan awal orang2 British yg ingin memberikan nama negara ini MALING-SIA....
Mulai sekarang, Indonesia akan melakukan wajib militer terhadap seluruh rakyat, dan seluruh lapisan masyarakat Indonesia sudah menyiapkan diri untuk suatu saat kelak kita PASTI akan melakukan KONFRONTASI jilid II terhadap negra tetangga MALING-SIA ini, sesuai dg cita2 pendahulu Republik Indonesia, kita GANYANG MALING-SIA...!!! kita hidupkan lagi sukarelawan GANYANG MALING-SIA jilid II, dengan membentuk pasukan "tikus-tikus Soekarno" yg dimasa lalu telah memporak-porandakan kota2 MALING-SIA...!!!!
GANYANG MALING-SIA.....!!!!! SAATNYA PASTI DATANG KONFRONTASI KITA DENGAN MALING-SIA jilid kedua !!!!! ITU PASTI !!!!
MANUSIA2 SETENGAH HEWAN DARI MALINGSIA = 25 JUTA EKOR....
RAKYAT INDONESIA = 300 JUTA ORANG...
PASTI AKAN DATANG SAATNYA KITA KONFRONTASI JILID KE DUA... KARENA SETIAP GENERASI MUDA INDONESIA SEKARANG ADALAH ORANG2 YG SANGAT ANTI MALING-SIA... SAATNYA PASTI DATANG... KONFRONTASI KE DUA...!!!!
.
MENTALITI PERANG = MENTALITI GORENG PISANG = MENTALITI BINATANG.
nasi lemak

United States

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#17
Dec 2, 2007
 
Negara para MALING-sia wrote:
hahahahaha.... kenapa dinamakan Malaysia ??? karena penghuninya para MALING yg otakknya MALAS, makanya bisanya mencuri dan maling kebudayaan dan kekayaan budaya negeri asing... Maling-sia adalah nama yg pas yg diberikan oleh British sebagai hadiah pembentukan negara Malaysia, karena orang2 British lidahnya kesulitan untuk melafalkan kata2 MALING-SIA maka dari itu lafalnya dirubah oleh kaum British menjadi MALAYSIA, dan British people menganggapnya MALAY-SIA sama dengan MALING-SIA, maka dari ituuuu... mulai sekarang kita rubah untuk menyebut negara tetangga kita ini sesuai dengan tujuan awal orang2 British yg ingin memberikan nama negara ini MALING-SIA....
Mulai sekarang, Indonesia akan melakukan wajib militer terhadap seluruh rakyat, dan seluruh lapisan masyarakat Indonesia sudah menyiapkan diri untuk suatu saat kelak kita PASTI akan melakukan KONFRONTASI jilid II terhadap negra tetangga MALING-SIA ini, sesuai dg cita2 pendahulu Republik Indonesia, kita GANYANG MALING-SIA...!!! kita hidupkan lagi sukarelawan GANYANG MALING-SIA jilid II, dengan membentuk pasukan "tikus-tikus Soekarno" yg dimasa lalu telah memporak-porandakan kota2 MALING-SIA...!!!!
GANYANG MALING-SIA.....!!!!! SAATNYA PASTI DATANG KONFRONTASI KITA DENGAN MALING-SIA jilid kedua !!!!! ITU PASTI !!!!
MANUSIA2 SETENGAH HEWAN DARI MALINGSIA = 25 JUTA EKOR....
RAKYAT INDONESIA = 300 JUTA ORANG...
PASTI AKAN DATANG SAATNYA KITA KONFRONTASI JILID KE DUA... KARENA SETIAP GENERASI MUDA INDONESIA SEKARANG ADALAH ORANG2 YG SANGAT ANTI MALING-SIA... SAATNYA PASTI DATANG... KONFRONTASI KE DUA...!!!!
.
DAN PASTINYA INDON2 INI MENGGANYANG MALAYSIA DENGAN BAMBU RUNCING YANG DIBAWA KHUSUS DARI JAWA, IRIAN, AMBON DAN NUSA TENGGARA.
mat

Kuala Lumpur, Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#18
Dec 2, 2007
 
siapa yg sombong ?
RALPH

Melaka, Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#19
Dec 2, 2007
 
nasi lemak. sila kan kami tak takut.
Barudak Bandung

Jakarta, Indonesia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#21
Dec 2, 2007
 

Judged:

1

1

1

* O really? Wanna bet? Jangan lupa Pak Cik. Untuk IFV dan APC, Indonesia sudah bisa buat sendiri. PT PINDAD dan PT DI telah memproduksinya. Jadi kalo cuman 2000 buah, dalam setaun kita bisa selesaikan. So it'd be much more than yours.

* Hahaha! Dan ko punya PT-91M hanya akan berada di Semenanjung. Itu sebab Indonesia tak beli MBT. Not suitable for Indonesian soil. Same soil you have in your country, less manuverable in dense jungle like tropical rainforest and sitting ducks for personal AT weapon. It'd take only 1 platoon to take this PT-91 M even equipped with ERA (I bet you don't know ERA stand for)

*Lebih baik dari Rusia? Pernyataan paling bodoh yg paling gw denger. Mana mau Rusia kasi top version Sukhoi nya. Makanya dikasi versi Su-30 MKM. Buat versi Rusia gak akan ada versi MK. Versi ekspor pasti ada downgradenya.

*Pilihan bodoh! Bahkan Aussie pun tak suka dengan Super Hornet mereka. Mereka menuntut F-22 kerana F/A-18 bukan tandingan Sukhoi. Untuk light aircraft, Indonesia tak pernah mempertimbangkan beli F/A-18 versi Super Hornet. Kemungkinan adalah MiG-35, SAAB Grippen dan Rafale.
malaysia kini mula membina kapal perang sendiri, iaitu versi NGVP(new generation patrol vehicel)dengan bantuan teknologi perancis.
Baru bisa? Apa itu buatan Perancis ko kasi lebel made in Malingsia spt Proton? Kayaknya sih gitu.

*Kilo Class prove to be the most silent subs for diesel class. Your Scropene is the similar model for Indonesian U-206 which have been used for more than 10 years. Absolutely obselete.

*Huahahaha...tak payah Pak Cik. Yg jadi engineer2 ahli di situ jg masih orang Indonesia kok. Pasti kita tau teknologi ko sampe mana. Yg jelas gak bisa buat assault rifle sendiri, ballistic roket sendiri, APC dan IFV bahkan mungkin peluru pun gak mampu buat alias musti impor dari negara luar. Dan kita tinggal tunggu saja sisa S-61 Nuri ko jatuh ketika bawa pasukan.

*As always, mana links New York Times yg anda refer? Pasti gak ada lah. Kerana secara statistik pun tak bakal ATM terbaik se Asia kerana masih jauh di bawah Cina, Jepang, Pakistan, India dan Indonesia.

Since: Nov 07

Jakarta, Indonesia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#22
Dec 2, 2007
 

Judged:

1

1

Udah lah Malingsia kan tidak punya Tempat untuk Latihan ... Biasa Pegang Toket, sekarang Kontol masing-masing aja biar banyak penduduk dan baru bicara.....perang...

Tell me when this thread is updated: (Registration is not required)

Add to my Tracker Send me an email

Showing posts 1 - 20 of2,700
< prev page
|
Go to last page| Jump to page:
Type in your comments below
Name
(appears on your post)
Comments
Characters left: 4000

Please note by clicking on "Post Comment" you acknowledge that you have read the Terms of Service and the comment you are posting is in compliance with such terms. Be polite. Inappropriate posts may be removed by the moderator. Send us your feedback.

634 Users are viewing the Malaysia Forum right now

Search the Malaysia Forum:
Topic Updated Last By Comments
SRIWIJAYA asal dari Thailand. (Dec '10) 6 min indonesia 23,319
DEBAT ISLAM VS KRISTEN. Fakta: ISLAM GAK AKAN M... (Jun '13) 8 min MUHAMMAD al amin 51,226
Catat ! Bahaya ! INI ALASAN PRABOWO HARUS DIC... 11 min soneta 168
FORUM LONTE/GIGOLO (Silakan Isi) (Jul '09) 15 min bolank kaltim 26,179
JOKOWI 12 Th JADI KEPALA DAERAH, PRABOWO 16 Th... 22 min jaksa pemburu BOWO 1
[LEBIH HOT]Pasport INDONESIA Kedelapan Terbaik ... 30 min Fakta info 1
RAHASIA Ketololan Malaysia Kes MH370 45 min azzam 778
Indon penyumbang populasi rakyat miskin dunia? 2 hr nasibmu lon 169
•••
•••
•••
•••