bebaskan diri dari hutang (hanya untuk muslim)

Posted in the Brunei Forum

Comments
1 - 20 of 131 Comments Last updated Feb 2, 2014
First Prev
of 7
Next Last
Qardawi

Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#1
Mar 13, 2010
 
Salam, kini saya sedia membongkarkan satu cara yg ajaib bagaimana untuk kita membebaskan diri kita ini dari hutang mengikut cara-cara yang amat diredhai Allah. Insyaallah dengan cara ini anda pasti mendapat jalan keluar dari hutang yang selama ini membelenggu anda dan keluarga.. Perlu diingatkan bahawa ini bukanlah sistem perlaburan atau MLM atau Jualan Barang. Ilmu ini datangnya dari Al quran dan sunnah. berminat sila tinggalkan no telefon anda. salam
nak tau

Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#4
Mar 13, 2010
 
cuba detailkan lagi,saya mmg byk hutang tak tau nak buat mcm mana lagi.. no sya,0176547856
yg berhutang

Seremban, Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#6
Mar 13, 2010
 
kalau ilmu tu dari Al Quran,kongsi2 la kat sini... tak perlu la tinggal nombor talipon
yg berhutang

Seremban, Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#7
Mar 13, 2010
 
kalau ilmu tu dari Al Quran kongsi2 la kat sini... tak perlu la tingalkan nombor talipon
hitam legam

Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#9
Mar 13, 2010
 
yalah boleh disebar-sebarkan disini
Pemerhati

Shah Alam, Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#10
Mar 13, 2010
 
Kalo nak keluar dari hutang, jangan guna Master Card..sebab Master Card lah punca segala gala nya.Bila kita salahgunakan credit limit card dan tidak dapat membayar minimum yang dikehendaki,maka disini lah bermulanya kita dalam masalah kewangan kritikal.Bila credit card sangkut, bank bank tempatan pun tak nak layan kita,kita tak dapat loan. so what happens next? Kita jadi terdesak dan mula berjinak jinak dengan Ah Long.Mereka kata mereka legal,tapi merekalah memporak perandakan kehidupan kita sampai ke tahap masalah rumahtangga.Ah Long ni memang neraka jahanam!!Nak kerja mudah nak dapat wang tanpa peluh lelah.
Untuk keluar dari Hutang tak semestinya mengguna kaedah AlQuran...tapi guna kepalak otak..kalo duduk kat KL,setakat RM3K - Rm4k gaji tak cukup!!gunakan kebijaksanaan anda.Sekarang GOVERNMENT banyak membantu.Antaranya 1) AKPK 2) kurangkan kadar potongan EPF dari 11% ke 8%. 3) membolehkan membayar ansuran rumah dari duit EPF di masokan ke akaun tiap tiap bulan. 4)Loan MBSB pun banyak menolong,dimana walaupun blacklist di Bank tempatan di bawah naungan BNM, MBSB boleh menolong menyelesaikan hutang CTOS.

Kerajaan juga dilihat bertungkus lumus membasmikan kegiatan Ah Long di negara kita.Kebanyakan mangsa Ah Long ialah orang melayu.
Pemerhati

Shah Alam, Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#11
Mar 13, 2010
 
Kat tempat saya,kedai kedai Ah Long ni banyak,tumbuh macam cendawan!!Mereka tahan kad ATM kamu.Apabila waktu gaji, mereka suroh budak budak bouncer(ada yang bertatoo) dan nampak macam gengster untuk menggerunkan peminjam yang terdesak.Kedai kedai Ah Long ni menyediakan dua jenis pinjaman wajib,WAJIB. 1) Long term loan iaitu loan 24 bulan, bayaran ansuran interest plus principal. 2) Short-term loan iaitu pinjam RM1,000.00 interest di kenakan 15%.Kamu kena bayar RM150 interest tiap tiap bulan.Principal RM1,000 tak kurang kurang sampai kamu mati!!Untuk settle RM1,000 ni, kamu kena ada duit datang dari langit berjumlah RM1,000 untuk settle habis.Tapi jarang jarang berlaku macam tu.Maka Ah Long menggalakkan lagi pinjaman short term di samping kamu masih juga membayar Long term loan...sehingga ke tahap gaji kamu di potong 95% tiap bulan...macam mana kamu nak menyara anak bini kamu nak makan? nak makan apa dengan gaji RM100-RM200 ??Short term loan inilah perangkap sebenarnya!!Gejala inilah banyak berlaku di kalangan orang melayu Sarawak.Di semenanjung,entah bagaimana pulak?lagi terok!!
Pemerhati

Shah Alam, Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#12
Mar 13, 2010
 
Alhamdulillah, walaupun saya mempunyai ramai anak anak yang masih sekolah dan banyak tanggungan keluarga, tapi saya dapat keluar dari masalah kewangan yang kritikal!!Semua urusan kewangan nampaknya macam dipermudahkan mungkin juga di bantu dengan berkat doa dan sembahyang tahajjud kerapkali saya lakukan.

baca surah Yassin,Al Mulk,Ad Dukhan,As Sajadah dalam 2 rakaat sunat tahajjud,lepas tu mintak doa..
qardawi

Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#13
Mar 13, 2010
 
yg berhutang wrote:
kalau ilmu tu dari Al Quran kongsi2 la kat sini... tak perlu la tingalkan nombor talipon
takut amalan diberi tak kena pada orangnya..
qardawi

Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#14
Mar 13, 2010
 
Pemerhati wrote:
Kat tempat saya,kedai kedai Ah Long ni banyak,tumbuh macam cendawan!!Mereka tahan kad ATM kamu.Apabila waktu gaji, mereka suroh budak budak bouncer(ada yang bertatoo) dan nampak macam gengster untuk menggerunkan peminjam yang terdesak.Kedai kedai Ah Long ni menyediakan dua jenis pinjaman wajib,WAJIB. 1) Long term loan iaitu loan 24 bulan, bayaran ansuran interest plus principal. 2) Short-term loan iaitu pinjam RM1,000.00 interest di kenakan 15%.Kamu kena bayar RM150 interest tiap tiap bulan.Principal RM1,000 tak kurang kurang sampai kamu mati!!Untuk settle RM1,000 ni, kamu kena ada duit datang dari langit berjumlah RM1,000 untuk settle habis.Tapi jarang jarang berlaku macam tu.Maka Ah Long menggalakkan lagi pinjaman short term di samping kamu masih juga membayar Long term loan...sehingga ke tahap gaji kamu di potong 95% tiap bulan...macam mana kamu nak menyara anak bini kamu nak makan? nak makan apa dengan gaji RM100-RM200 ??Short term loan inilah perangkap sebenarnya!!Gejala inilah banyak berlaku di kalangan orang melayu Sarawak.Di semenanjung,entah bagaimana pulak?lagi terok!!
dah Allah larang urusan riba.. kita yang lalai.. jadi terimalah azab Allah.
prm

Kuala Lumpur, Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#15
Mar 13, 2010
 
cuba kita tgk bpa ramai umat ISLAM yg terlibat dgn RIBA, dah la tu bangga diri plak
Pemerhati

Shah Alam, Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#17
Mar 13, 2010
 
qardawi wrote:
<quoted text>dah Allah larang urusan riba.. kita yang lalai.. jadi terimalah azab Allah.
adakah kamu tak prihatin terhadap mereka ini yang terjerumus dalam masalah kewangan?Dan membiarkan mereka, kerena tidak sehaluan dengan kamu?Memang Allah melarang urusan riba tapi Allah juga maha pengampun..Zaman sekarang orang menggunakan kewarakan dan kealiman untuk menipu rakyat..cakap lain,buat lain. Zaman sekarang banyak orang menyamar jadi Ustad untuk mengabui mata orang ramai..Berhati hati lah orang macam ini
rizal

Pematangsiantar, Indonesia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#18
Mar 13, 2010
 
jalan terbaik dari semua masalah adalah quran. tolong kasi tau
Qardawi

Kuala Lumpur, Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#19
Mar 13, 2010
 
Pemerhati wrote:
<quoted text>
adakah kamu tak prihatin terhadap mereka ini yang terjerumus dalam masalah kewangan?Dan membiarkan mereka, kerena tidak sehaluan dengan kamu?Memang Allah melarang urusan riba tapi Allah juga maha pengampun..Zaman sekarang orang menggunakan kewarakan dan kealiman untuk menipu rakyat..cakap lain,buat lain. Zaman sekarang banyak orang menyamar jadi Ustad untuk mengabui mata orang ramai..Berhati hati lah orang macam ini
barangsiapa yang bertawakal kepada Allah,nescaya Allah akan memberi jalan keluar kpdnya dan akan datang kepadanya rezeki yang dari sumber yang tidak disangka-sangkanya... ini janji Allah dalam surah Toha. Macam mana nak dapat pertolongan Allah tapi dosa besar masih buat jugak. Riba tu dosa besar.. Bacalah surah apa pun, kalau Riba dah jadi darah daging takkan Allah nak turunkan pertolongan.. pikirlah yang bagi kepala otak tu Allah.. Jadi gunakan mengikut Arahan Tuan Punya Dunia
Pemerhati

Shah Alam, Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#20
Mar 13, 2010
 
Qardawi wrote:
<quoted text>barangsiapa yang bertawakal kepada Allah,nescaya Allah akan memberi jalan keluar kpdnya dan akan datang kepadanya rezeki yang dari sumber yang tidak disangka-sangkanya... ini janji Allah dalam surah Toha. Macam mana nak dapat pertolongan Allah tapi dosa besar masih buat jugak. Riba tu dosa besar.. Bacalah surah apa pun, kalau Riba dah jadi darah daging takkan Allah nak turunkan pertolongan.. pikirlah yang bagi kepala otak tu Allah.. Jadi gunakan mengikut Arahan Tuan Punya Dunia
saya setuju. Macam mana nak tolong mereka yang dah terjebak..kekadang orang desparate dan terjebak bukan salah mereka pun, sebab kalau mak dah sakit kat hospital di antara hidup dan mati dan memerlukan wang untuk perubatan..and one more thing, mereka ni bukanlah tahu pasal agama sangat, tapi niat tu nak tolong mak sakit tenat, tak ada orang nak beri duit selepas puas berusaha..terpaksalah pinjam kat ah long, tapi ah long pula menganaiya dan mengena dia balik..Riba tetap riba..tapi dalam keadaan di atas,apa yang kamu sepatut buat??Berdoa dan mintak tolong tanpa buat sesuatu? Mak dia sembuh pun bukan kerana duit ah long,tapi kerana Allah jugak..Kita bukan nak terjebak tapi dalam hal ini saya percaya ini kes anaiya.Pasti ada tolak ansur, Allah itu maha pengasih dan penyayang.
Ibu kamu sakit tenat kat hospital,tapi kamu bergegas nak tunaikan Haji ke Mekah..mana kamu pilih? Ibu atau Haji??Pikirlah sendiri..
Qardawi

Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#21
Mar 14, 2010
 
Pemerhati wrote:
<quoted text>
saya setuju. Macam mana nak tolong mereka yang dah terjebak..kekadang orang desparate dan terjebak bukan salah mereka pun, sebab kalau mak dah sakit kat hospital di antara hidup dan mati dan memerlukan wang untuk perubatan..and one more thing, mereka ni bukanlah tahu pasal agama sangat, tapi niat tu nak tolong mak sakit tenat, tak ada orang nak beri duit selepas puas berusaha..terpaksalah pinjam kat ah long, tapi ah long pula menganaiya dan mengena dia balik..Riba tetap riba..tapi dalam keadaan di atas,apa yang kamu sepatut buat??Berdoa dan mintak tolong tanpa buat sesuatu? Mak dia sembuh pun bukan kerana duit ah long,tapi kerana Allah jugak..Kita bukan nak terjebak tapi dalam hal ini saya percaya ini kes anaiya.Pasti ada tolak ansur, Allah itu maha pengasih dan penyayang.
Ibu kamu sakit tenat kat hospital,tapi kamu bergegas nak tunaikan Haji ke Mekah..mana kamu pilih? Ibu atau Haji??Pikirlah sendiri..
soal sama ada pinjam ahlong untuk membantu ibu yang sakit tenat adalah suatu tindakan yang amat jahil dan meletakkan Allah bukan ditempat yang teratas. Kejahilan yang telah kita lakukan sebelum ini tiada yg lain yang harus kita lakukan selain taubat nasuha. Islam tidk menghalalkan cara untuk matlamat.Sifat Pengasih Allah utk semua makhluk di dunia ini tak kira islam atau kafir tetapi Sifat Penyayang Allah hanya untuk orang beriman di Akhirat nanti.. Sebab itu kita lihat didunia ini cina kafir pun boleh hidup senang walaupun dia tak sembah Allah.. tetapi di akhirat yang dunianya bersifat kekal tiada apa pun yang dia peroleh.. Yang penting kita mahukan kebahagian di dunia dan akhirat. Apa itu bahagia dunia? hidup dengan rahmat dan keredhaan Allah
Pemerhati

Shah Alam, Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#22
Mar 14, 2010
 
Qardawi wrote:
<quoted text>soal sama ada pinjam ahlong untuk membantu ibu yang sakit tenat adalah suatu tindakan yang amat jahil dan meletakkan Allah bukan ditempat yang teratas. Kejahilan yang telah kita lakukan sebelum ini tiada yg lain yang harus kita lakukan selain taubat nasuha. Islam tidk menghalalkan cara untuk matlamat.Sifat Pengasih Allah utk semua makhluk di dunia ini tak kira islam atau kafir tetapi Sifat Penyayang Allah hanya untuk orang beriman di Akhirat nanti.. Sebab itu kita lihat didunia ini cina kafir pun boleh hidup senang walaupun dia tak sembah Allah.. tetapi di akhirat yang dunianya bersifat kekal tiada apa pun yang dia peroleh.. Yang penting kita mahukan kebahagian di dunia dan akhirat. Apa itu bahagia dunia? hidup dengan rahmat dan keredhaan Allah
saya dah agak dah jawapan Ustad ni.A bit hipokrit dan kejam dengan ibu bapa yang telah memeliharakan anak dari kecil sampai dewasa.Im talking about the masses population bukan segelintir orang yang pandang sempit tentang hal ehwal dunia.
Kalu macam ni kamu tak boleh tolong dan apatah lagi dengar pandangan orang lain.walhal nabi Muhamad lagi flexible.
klue

Kuala Lumpur, Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#23
Mar 14, 2010
 
dah la tu jgn di debat perkara yg bukan dari tajuk ni bagitahu je macam mana nak bebas dari hutang semoga dgn jalan ini kita dapat mengelak kan dari hutang mengandungi riba yg lepas tu biar la lepas supaya menjadi pengajaran.
qardawi

Kajang, Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#24
Mar 14, 2010
 
klue wrote:
dah la tu jgn di debat perkara yg bukan dari tajuk ni bagitahu je macam mana nak bebas dari hutang semoga dgn jalan ini kita dapat mengelak kan dari hutang mengandungi riba yg lepas tu biar la lepas supaya menjadi pengajaran.
salah satunya dan buat permulaan sila rujuk surah al imran ayat 26-27. baca sebelum tidur. kalau elok fahami tafsirnya terlebih dahulu. untuk yg seterusnya atau yang lebih lanjut sila tinggal no telefon anda..
polis dot com

Johor Bahru, Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#25
Mar 14, 2010
 
Qardawi wrote:
Salam, kini saya sedia membongkarkan satu cara yg ajaib bagaimana untuk kita membebaskan diri kita ini dari hutang mengikut cara-cara yang amat diredhai Allah. Insyaallah dengan cara ini anda pasti mendapat jalan keluar dari hutang yang selama ini membelenggu anda dan keluarga.. Perlu diingatkan bahawa ini bukanlah sistem perlaburan atau MLM atau Jualan Barang. Ilmu ini datangnya dari Al quran dan sunnah. berminat sila tinggalkan no telefon anda. salam
aku pun banyak utang ni
kene keluar modal X

Tell me when this thread is updated: (Registration is not required)

Add to my Tracker Send me an email

First Prev
of 7
Next Last
Type in your comments below
Name
(appears on your post)
Comments
Characters left: 4000

Please note by clicking on "Post Comment" you acknowledge that you have read the Terms of Service and the comment you are posting is in compliance with such terms. Be polite. Inappropriate posts may be removed by the moderator. Send us your feedback.

12 Users are viewing the Brunei Forum right now

Search the Brunei Forum:
Title Updated Last By Comments
toto magnum 4d 5d 6d malaysia 6 min muhamad nasir 1
cari kenalan lelaki/perempuan (Jul '07) 11 hr lisa 18,973
ingin menjual syiling lama (Dec '07) 11 hr stanly 2,394
don't pray for mh370 22 hr anonim 182
nak cari mak datin gersang (Sep '10) Sun Loqman 670
Bagaimana cara menghapuskan semut yang berada d... (Nov '13) Sun Seliman Manai 20
PAKATAN RAKYAT tak layak mentadbir negara (Feb '10) Sun enam jahanam 39,253
•••
•••