kata-kata hikmah.... ayat-ayat berguna...

Posted in the Brunei Forum

Comments

Showing posts 1 - 20 of641
< prev page
|
Go to last page| Jump to page:

“SUSUK CANTIK”

Since: Jun 07

Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#1
Jun 6, 2007
 
Assalamualaikum semua. Selamat petang.
Salam perkenalan dari saya.
Saya cadangkan kalau anda ada kata2 hikmah, ayat2 power yg berguna, rangkap2 nasihat, pantun atau apa sahaja frasa yg sedap di telinga dan sejuk di jiwa....yg boleh memberi petunjuk atau pendorong ke arah kebaikan, bolehlah labuhkan di topik ini untuk perkongsian dan rujukan bersama.
Zangetsu

Melbourne, Australia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#2
Jun 6, 2007
 

Judged:

1

W'salamz,,,, Salamz perkenalan CINDA,,

"Manusia itu umpama musafir yg sedang dlm perjalanan jauh,,, berhenti ia disepohon pokok yg rendang (yaitu dunia) lalu lalai dan leka ia berehat disitu (perkara2 didunia),, sehingga dia melupakan tujuan asalnya (menuju ke akhirat yg kekal abadi),,"

pr n lelain pon bley share mana2 yg bagus kat column nie kan,,,:-)

Since: May 07

Shah Alam, Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#3
Jun 6, 2007
 

Judged:

1

Perumpamaan hidup anak Adam hanyalah antara jarak Azan & Iqamah, terlalu singkat; Kita lahir ke dunia diiringi alunan azan, kita kembali ke alam kubur juga bakal diiringi alunan azan...wallahualam
Juan

Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#4
Jun 6, 2007
 

Judged:

2

1

1

KATA KATA HIKMAH..
apa maknanya?
jawapannya : Tiada maknanya pun...
jika tak reti bahasa, ungkaplah dengan pelbagai cara.. kalau belum terbuka hati nya.. begitu juga lah perangai nya...

Itulah kata kata hikmah aku.
!!~HeKKkekekek~!!
apanama

Penang, Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#5
Jun 6, 2007
 

Judged:

1

Juan wrote:
KATA KATA HIKMAH..
apa maknanya?
jawapannya : Tiada maknanya pun...
jika tak reti bahasa, ungkaplah dengan pelbagai cara.. kalau belum terbuka hati nya.. begitu juga lah perangai nya...
Itulah kata kata hikmah aku.
!!~HeKKkekekek~!!
kah kah kah hang memang mangkok ayon

“HiduP IbaRat LiLin cEria sLalu”

Since: May 07

TerEnGgAnu kiTe

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#6
Jun 6, 2007
 

Judged:

1

dunia hanyalah sementara,
diibaratkan ladang untuk hasilnya diakhirat kelak,,
tanamlah tanaman bermacam mcm didunia(berilmu),
suburkan tanaman ngan pelbagai cara(beramal),
semailah pohon2 yang bleh dimakan hasilnya(beriman),
spaya diakhirat nnti,,
kita hidup senang lenang di syurga yang abadi,,,

“HiduP IbaRat LiLin cEria sLalu”

Since: May 07

TerEnGgAnu kiTe

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#7
Jun 6, 2007
 

Judged:

3

2

1

jagalah keturunan mu,,
jgn kamu lalai dari tangungjawab kamu,,
jgn kerna keluargamu,, dirimu ditarik oleh2 keluargamu ke lembah neraka,, jagalah org2 terdekat kamu dri melakukan kebencian allah,,, maksiat didunia mmg indah,, jika dipamirkn keadaan diakhirat kelak,, x de spa y ingin melakukanmaksiat didunia ini,, truknya azab bagi yang melakukan maksiat,,

pr nak sentuh bab aurat,,
ramai yg xkisah ngan aurat,,
pemain bola,
ahli sukan,
pompuan...
pompuan lebih ramai yg menginap di nerka,,
coz,,
lalai dari menjaga aurat,,,
aurat harus dijaga dri atas kebawah,,
itu stu tuntutan agama,,
wajib keatas umat islam,,,
aurat isu sensitif,,
coz,,, rmai y malu ngan tutup aurat,,
pkai jilbab pun dah jarang,,,
selendang digantinya,,,
selendang skrg blum tentu dapat menutup aurat yang ditetapkan dalam islam,,
bagi pompuan,, jilbab adalah yg terbaik,, selendang blum tentu dapat menutup dada,, islam itu lengkap,, ade sbb islam melarang pompuan mendedahkan dada,, berjubah n berbaju kurung pun ade hikmahnya,,
jgalah keluargamu dgn aurat nih,,,
antara aurat yg payah dijaga skrg,,
rambut: akan di gantung rambtnya di neraka, wlau satu utas rambut,,
dada: dilayurkan dada diatas bara api neraka,,
aurat penting dalam islam, bagi menjaga moral n akidah umat islam,, pemimpin harus bertegas ttg aurat,, eh lupa,, kbykan bini pemimpin islam hadhari xtutup aurat,,,
slam malam dri pr,,

pr hnyalah menilai pompuan yg solehah ngan pkai stokin,, coz,, stokin bila berselipar mmg pyah untuk diamalkan,, bagi menjaga aurat,,,

jagalah tol2 aurat,,, pesan pr untuk semua,,,
sifu_7

Shah Alam, Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#8
Jun 6, 2007
 

Judged:

1

1

isteri seumpamo ladang..maka tanamlah..bajokanlah..dan tuaikan pueh2...kahkahkah
Abah Kau

Shah Alam, Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#9
Jun 6, 2007
 
sifu_7 wrote:
isteri seumpamo ladang..maka tanamlah..bajokanlah..dan tuaikan pueh2...kahkahkah
yooollllaahh
AtuK PeMaLu

Shah Alam, Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#10
Jun 6, 2007
 

Judged:

2

1

aku umpamo seekor monyet yang bolari dan bogayut ko hulu dan hilir.. aku tak tau mano aku ondak pogi... rupo-ruponyo aku asyik tokontut.. bilo aku pekso... aku dah tercirit dalam sluar... rupo ruponyo atuk tongah mimpi... hahahahaha
nuraini hamdan

Seremban, Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#11
Jun 13, 2007
 
semekom!!!!> > > > > > > > > > > > > > > > > Kalau sudah dapat anggaplah ini rezeki........
> > > > > > > > > > > > > > > > > Baca, sebut lepas tu forward...
> > > > > > > > > > > > > > > > >
> > > > > > > > > > > > > > > > > Kubur itu gelap, cahayanya ialah Laa Ilaaha IllalLah. Jika diletakkan
> > > > > > > > > > > > > > > > > langit dan bumi di sebelah dacing, dan kalimah ini di sebelah yang satu
> > > > > > > > > > > > > > > > > lagi, pasti lebih berat lagi nilai kalimah 'Laa ilaaha illalLah' ini.
> > > > > > > > > > > > > > > > >
> > > > > > > > > > > > > > > > > Rasulullah saw. bersabda (mafhumnya):"Wahai manusia! Ucaplah 'Laa ilaahaillalLah', kamu pasti berjaya!" Marilah kita ucapkan kalimah ini: "Laailaaha illallah!" x 10. Setelah ucapkannya sebanyak 10 kali, panjangkan/fowardkan email ini kepada sekurang- kurangnya 10 orang rakan-rakan anda. Bayangkan betapa besarnya pahala yang Allah sediakan, hanya untuk usaha kita yang sedikit.
Back
sifu_7

Alor Setar, Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#12
Jun 13, 2007
 

Judged:

1

kato kato hikmah den tak pandai...tapi adolah jugak

D uit
U ntuk
N aik
H aji
I mpian
L ebai
L ebai
naeyma

Johor Bahru, Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#13
Jun 13, 2007
 

Judged:

1

CINDA wrote:
Assalamualaikum semua. Selamat petang.
Salam perkenalan dari saya.
Saya cadangkan kalau anda ada kata2 hikmah, ayat2 power yg berguna, rangkap2 nasihat, pantun atau apa sahaja frasa yg sedap di telinga dan sejuk di jiwa....yg boleh memberi petunjuk atau pendorong ke arah kebaikan, bolehlah labuhkan di topik ini untuk perkongsian dan rujukan bersama.
Cinda.... banyak terdapat kat Nostalgia Part One...
naeyma

Johor Bahru, Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#14
Jun 13, 2007
 
1) KALIMAT YANG SEMPURNA:
Al-Quran yang berisi kalimah-kalimah tatacara pergaulan,ibadah, peringatan, keimanan,sejarah dll lagi

2) KEJAHATAN YANG TURUN DARI LANGIT:
Bala, wabak, udara busuk,taufan, petir, ribut,kuman2,penyakit yg berterbangan di udara dll

3) KEJAHATAN YANG NAIK KE LANGIT:
Catatan amal buruk,ruh orang2 jahat,iblis yg mencuri berita di langit dsbnya

4) KEJAHATAN YANG TERJADI DI MUKA BUMI:
Gangguan syaitan, jin dan manusia,binatang buas, kezaliman, hasut,fitnah, buruk sangka, niat jahat, peperangan dsbnya

5) KEJAHATAN YANG KELUAR DARI BUMI:
Gempa bumi, gunung berapi,gas beracun,binatang2 berbisa dsbnya

“ezy rider”

Since: Jun 07

kuala lumpur

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#15
Jun 13, 2007
 
CINDA wrote:
Assalamualaikum semua. Selamat petang.
Salam perkenalan dari saya.
Saya cadangkan kalau anda ada kata2 hikmah, ayat2 power yg berguna, rangkap2 nasihat, pantun atau apa sahaja frasa yg sedap di telinga dan sejuk di jiwa....yg boleh memberi petunjuk atau pendorong ke arah kebaikan, bolehlah labuhkan di topik ini untuk perkongsian dan rujukan bersama.
wa mmg setuju tol..
kite nak tambah knowledge yg cetek ni..

“HiduP IbaRat LiLin cEria sLalu”

Since: May 07

TerEnGgAnu kiTe

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#16
Jun 13, 2007
 

Judged:

2

2

1

Couple dalam Islam...
Couple in Islam (buat renungan )
aku selalu selalu bertanya pada diri, couple tu blh ke tak dlm
Islam?....blh ke tak ni?....
one day, one of my friend dpt article dari IKIM
ttg couple dlm Islam....it answers my question
clearly.... selalu bertanya pada diri, couple tu blh ke tak dlm
Islam?....blh ke tak ni?....
one day, one of my friend dpt article dari IKIM
ttg couple dlm Islam....it answers my question
clearly....
apa kata Islam ttg couple?....
sebesar2 tajuk yg ditaip dlm article "percintaan :
HARAM !!!!"
dlm Islam tiada istilah bercouple....kalau benar
seorang lelaki itu mencintai seseorg wanita
seikhlas hatinya, tidak blh dia bercouple....
bercouple adlh dtg dari nafsu....buat apa
menurutkan nafsu?....
dalam Islam yg ada hanyalah
perkahwinan....cara2nya,....bi la seorg lelaki itu
tersuka kat seorg wanita tak kira lah member ke,
tak pernah kenal ke,....dia kena solat istikharah
dahulu sblm memulakan langkah....minta petunjuk
Allah benarkah si dia itu adlh jodoh yg telah Allah
tetapkan....
kemudian, andai dah dpt petunjuk benar si dia
jodoh yg Allah tetapkan, kena approach parents
dia....bkn nyer approach dia....lelaki ni kenalah
minta izin kat parents nak kawan ngan perempuan
ni dan niat dia berkawan kenalah nak
memperisterikan perempuan ni, bukan sekadar
main2 ek....
pastu, kalau perempuan ni pula kena buat solat
istikharah minta petunjuk dari Allah betul tak lelaki
ni jodoh dia....kalau dah dpt petunjuk dari Allah
dan parents kata ok,....tak ber makna blh dating,
keluar bersama2 dan sbgnya.... step seterusnya
kena cpat2 tetapkan tarikh kahwin....pastu kahwin
la, and happy ever after....Insya Allah....
so,....sedar tak yg sebenarnya step2 di atas adlh
step utk meminang ?....
kesimpulannya, dlm Islam tak der istilah couple....
kpd sahabat2 yang saya sayangi dan kasihi,
marilah kita sama membanteras gejala2 bercouple
ni sbb bermula dari couple, mcm2 blh terjadi, tak
pyh la di sini saya sebutkan complication2 yg
timbul slps bercouple....hehe, mcm hypertension
lak ada complication2.... sanggupkah kita
gadaikan agama hanya utk kepuasan diri?....
ingat, kita muslim diperhati oleh non-muslim, mcm
mana nak berdakwah kalau diri songsang?....
ermm...pada sape yg terasa...maaf
dipinta..sekadar renungan kita bersama...
i do believe in this words, deep down if u guys ask
urself, we already have the answer, ALLAH the
almighty have always slipped in the answer in our
heart, it's just that we rather listen to the 'other'
voice than the one that's already there...
naeyma

Kluang, Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#17
Jun 13, 2007
 
PR... mmg zaman sekarang ni kalau kita lihat budak2 dari Tingkatan 1-5... bercouple sana sini tambah2 di supermarket & perbagai tempat.. biasanya lepas sekolah dgn beruniform lagi.. emak kerja, ayah kerja.... jadi di sini lah letak nya: it's just that THEY rather listen to the 'other'
voice than the one that's already there...

“HiduP IbaRat LiLin cEria sLalu”

Since: May 07

TerEnGgAnu kiTe

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#18
Jun 14, 2007
 
naeyma wrote:
PR... mmg zaman sekarang ni kalau kita lihat budak2 dari Tingkatan 1-5... bercouple sana sini tambah2 di supermarket & perbagai tempat.. biasanya lepas sekolah dgn beruniform lagi.. emak kerja, ayah kerja.... jadi di sini lah letak nya: it's just that THEY rather listen to the 'other'
voice than the one that's already there...
ha ah,,, naeyma prnah cople x? ahaks...

“mAKe iT EaSy”

Since: May 07

tUaH ViLLaGe

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#19
Jun 14, 2007
 

Judged:

2

1

UNTUK SAUDARI2 KU YG SEDANG MENCARI CALON..
Before marriage:
He: Yes. At last. It was so hard to wait.
She: Do you want me to leave?
He: NO! Don't even think about it.
She: Do you love me?
He: Of course!
She: Have you ever cheated on me?
He: NO! Why you even asking?
She: Will you kiss me?
He: Yes!
She: Will you hit me?
He: No way! I'm not such kind of person!
She: Can I trust you?

Now after the marriage you can read it from bottom to the tOP...

“HiduP IbaRat LiLin cEria sLalu”

Since: May 07

TerEnGgAnu kiTe

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#20
Jun 14, 2007
 
msar30 wrote:
UNTUK SAUDARI2 KU YG SEDANG MENCARI CALON..
Before marriage:
He: Yes. At last. It was so hard to wait.
She: Do you want me to leave?
He: NO! Don't even think about it.
She: Do you love me?
He: Of course!
She: Have you ever cheated on me?
He: NO! Why you even asking?
She: Will you kiss me?
He: Yes!
She: Will you hit me?
He: No way! I'm not such kind of person!
She: Can I trust you?
Now after the marriage you can read it from bottom to the tOP...
uih,, ahaks,, tol tue,:)

Tell me when this thread is updated: (Registration is not required)

Add to my Tracker Send me an email

Showing posts 1 - 20 of641
< prev page
|
Go to last page| Jump to page:
Type in your comments below
Name
(appears on your post)
Comments
Characters left: 4000

Please note by clicking on "Post Comment" you acknowledge that you have read the Terms of Service and the comment you are posting is in compliance with such terms. Be polite. Inappropriate posts may be removed by the moderator. Send us your feedback.

23 Users are viewing the Brunei Forum right now

Search the Brunei Forum:
Topic Updated Last By Comments
suka tak isteri anda memakai stokin? (May '09) 31 min auning 518
Video Nurse RIPAS d hamba abdikan olih sebuah k... 2 hr nurse yg cerewet 18
siapa suka cium seluar dalam anak dara mengapa? (Dec '07) 2 hr peweet 3,682
62% tanah2 di brunei sudah di miliki cina... (Mar '12) 3 hr KOJAK3 ANTI Nurse 73
KOJAK3 aDaLaH FoRuMeR PeMBeRaNi (Feb '12) 3 hr KOJAK3 ANTI Nurse 491
Siapa sudah kenal dengan tuhan..??? (Feb '10) 13 hr tok ayah 76,327
cari kenalan lelaki/perempuan (Jul '07) 17 hr fendi 18,950
•••
•••
•••
•••