Al Maliki

Melaka, Malaysia

#2153 Nov 20, 2010
Maksud nyer, 3 sifar akan dibuang ker??
Microsoft

Kuala Lumpur, Malaysia

#2154 Nov 20, 2010
sorry terpos 3 X computer hang
Microsoft

Kuala Lumpur, Malaysia

#2155 Nov 20, 2010
Iraqi Stock Exchange is not afraid of a plan for the abolition of 3 zeros from the dinar

November 20, 2010

Assured the Chairman of the Securities Abdul Razzaq al-Sa’di holders of shares in companies traded on the Iraqi Stock Exchange on the future of their investments in case the implementation of a government decision to cancel three zeros from Iraqi dinar.

Saadi said that the deletion of zeros from the Iraqi currency will not affect the stock market and trading in its shares, pointing out that this issue is «do not worry in the stock, it is just an organizational issue».

Coincided assurances Saadi, with clarifications provided by Advisor Central Bank of Iraq the appearance of Mohammed on the subject, it stressed that the cancellation of zeros from currency is a national project strategically to reform the system of currency Iraqi and needs to be discussion between the bank and the next government, stressing that the move would not adversely affect the citizens, but will facilitate the exchange system and currency bank deposit and withdrawal, and «we are a country that does not deal cards, drag-and-only cash», he said, adding that the mass current cash is the product of stage of inflation experienced by Iraq 20 years ago, which is not the product of real economic development, but the result of loans and financing and inflation in the the general budget

He said the Executive Director of the Association of Iraqi private banks Abdul Aziz Hassoun told «life», that the intention of the Central Bank of the deletion of three zeroes from the national currency requires careful consideration, in order to avoid chaos and confusion in the commercial market, in the absence of capabilities required to implement the decision, which aims to get rid of the cash block large that are being handled now, and that increased to 27 trillion dinars, and led to problems for many in the trading banks, pointing out that the implementation of the resolution requires the availability of a sufficient number of banks and their subsidiaries to undertake to facilitate the implementation process, while considered among the Academy delete the zeros move towards an increase in the national currency, instead of dealing in foreign currencies, especially the dollar, asserting that such a decision means added strength of the Iraqi dinar.
Buluh mat

Europe

#2156 Nov 20, 2010
borhan wrote:
<quoted text>kat melaka ramai dah mula gelabah krn dpt tahu dinar iraq tak wujud..org bkt rambai dah mulai gilaaa
Aku pernah try tukar duit iraq tu kat money changer jusco keramat diaorg nak amik 50000 irq dgn rm 120.00.dgr memang murah tp kalau dah tak yakin pi je mana2 m/changer.
Buluh mat

Europe

#2157 Nov 20, 2010
Microsoft wrote:
Iraqi Stock Exchange is not afraid of a plan for the abolition of 3 zeros from the dinar
November 20, 2010
Assured the Chairman of the Securities Abdul Razzaq al-Sa’di holders of shares in companies traded on the Iraqi Stock Exchange on the future of their investments in case the implementation of a government decision to cancel three zeros from Iraqi dinar.
Saadi said that the deletion of zeros from the Iraqi currency will not affect the stock market and trading in its shares, pointing out that this issue is «do not worry in the stock, it is just an organizational issue».
Coincided assurances Saadi, with clarifications provided by Advisor Central Bank of Iraq the appearance of Mohammed on the subject, it stressed that the cancellation of zeros from currency is a national project strategically to reform the system of currency Iraqi and needs to be discussion between the bank and the next government, stressing that the move would not adversely affect the citizens, but will facilitate the exchange system and currency bank deposit and withdrawal, and «we are a country that does not deal cards, drag-and-only cash», he said, adding that the mass current cash is the product of stage of inflation experienced by Iraq 20 years ago, which is not the product of real economic development, but the result of loans and financing and inflation in the the general budget
He said the Executive Director of the Association of Iraqi private banks Abdul Aziz Hassoun told «life», that the intention of the Central Bank of the deletion of three zeroes from the national currency requires careful consideration, in order to avoid chaos and confusion in the commercial market, in the absence of capabilities required to implement the decision, which aims to get rid of the cash block large that are being handled now, and that increased to 27 trillion dinars, and led to problems for many in the trading banks, pointing out that the implementation of the resolution requires the availability of a sufficient number of banks and their subsidiaries to undertake to facilitate the implementation process, while considered among the Academy delete the zeros move towards an increase in the national currency, instead of dealing in foreign currencies, especially the dollar, asserting that such a decision means added strength of the Iraqi dinar.
mr microsoft..saye nak tanya apa akan jadi jika 3 digit dinar dihapuskan.cash dinar skg boleh guna ke selepas RV?tq
Microsoft

Kuala Lumpur, Malaysia

#2159 Nov 20, 2010
Buluh mat wrote:
<quoted text> mr microsoft..saye nak tanya apa akan jadi jika 3 digit dinar dihapuskan.cash dinar skg boleh guna ke selepas RV?tq
Berat saya nak nyatakan disini....tapi..memandangkan anda nak tahu juga... biar saya terangkan,penghapusan 3 angka sifar ini banyak orang berpendapat ia amat sukar untuk dilakukan kerana tidak masuk akal.....tak mungkin IQD 25,000 akan menjadi IQD 25 sahaja,ramai orang cakap kalau macam itu terjadi ...ramai yg cakap Iraq akan mengalami ekonomi yg lebih buruk dari sekarang.ramai pelabur akan lari meninggalkan Iraq,tapi percaya...Iraq X akan berbuat bergitu...mereka ada berberapa jalan untuk menghapuskan 3 angka sifar,tampa menjejaskan Ekonomi mereka.disini biar saya Copy & Pastekan Pendapat & pandangan dari Iraqidinarinvestment dari fourm lain berhubung dengan penghapusan 3 angka sifar.. bagi pendapat saya pandangan dia ada logic juga, pandangan dia lebih baik dari apa yg CBI nak Buat...

" Tajuk perbincangan Kita adalah ” PEMANSUHAN 3 ANGKA SIFAR DARI CASH NOTE IRAQ “.

seperti yg anda sedia maklum… ini adalah teory yg terlintas didalam fikiran saya sahaja… teori ini bermain difikiran saya ketika saya membaca artical dari panel advisor CBI iaitu Mudhhir Muhammad Salih yang menyatakan penghapusan 3 angka sifar tidak menjejaskan ekonomi Iraq malah meningkatkan ekonomi mereka & juga tidak menjejaskan simpanan rakyat Iraq.

dari ayat ini puas saya memikirkan bagai mana cara CBI nak melakukanya tampa ada kesan sampingan kepada ekonominya??? ia amat2 mustahil.sekiranya CBI menghapuskan 3 angka sifar dari cash note, ini akan menjadikan nilai IQD25,000 menjadi IQD25 sahaja apa akan terjadi Pada ISX dia???? apa akan terjadi pada pelabur2 dari negara lain yg datang melabur kenegara Iraq dengan amount pelaburan yg besar akhirnya jumlah pelaburan mereka tadi akan menjadi kecil setelah penghapusan 3 angka sifar dijalankan . bagi saya ekonomi negara Iraq bukan bertambah maju bahkan sebaliknya ekonominya akan jatuh merudum.

oleh sebab itu saya membuat andaian bahawa tiada jalan lain Iraq nak menghapuskan Note Besar mereka @ lebih dikenali sebagai pemansuhan 3 angka sifar ini, hanya dengan cara teori saya tadi.

melalui teori saya itu, Iraq tidak akan memansuhkan 3 angka sifarnya tapi sebaliknya ia akan terus mengguna pakai 3 angka sifar tersebut dengan cara membuat RV didalam nilai yg kecil.itulah yg saya nampak jalan penyelesaian kepada penghapusan Note besar.

apabila RV pada nilai yg kecil telah dibuat CBI akan memanggil semula Duit2 bernilai besar mereka yg berada diluar iraq untuk ditukarkan mengikut value harga semasa.dan CBI akan memberi tempoh untuk penukaran balik duit tersebut min 30 hari max 6bulan ataupun setahun.

so bagi pendapat saya.. sekiranya tempo tersebut berakhir,maka Cash Note nilai besar sudah berjaya dibawa keluar dari circulation. hanya dengan cara inilah sahaja ekonomi Negara Iraq Tidak akan terjejas,malah pelabur2 dari pelbagai negara akan berlumba2 datang ker Iraq untuk membuat pelaburan. Kenapa saya menyatakan sekiranya teori ini diguna pakai pelabur2 dipelbagai negara akan datang melabur???? ini tak lain & tak bukan kerana nilai IQD telah mula meningkat.
Microsoft

Kuala Lumpur, Malaysia

#2160 Nov 20, 2010
contoh saya bagi… sekiranya anda datang melabur ke Iraq sebelum RV pada rate kecil berlaku, Investment anda sebanyak IQD 1,000,000 bersamaan USD 860 bersamaan RM:2,6XX.00 , dan setelah dinar diapungkan buat pertama kali pada nilai yg kecil..katakanlah @ contohnya USD 0.10 , berapa keuntungan anda pada masa itu????? bukankah keuntungan anda itu sebanyak USD100,000 dan ditolakkan semula dengan pelaburan permulaan anda sebanyak USD860,bukankah anda telah membuat profit sebanyak USD99,140. pelabur manakah yg kurang cerdik yg tidak mahu datang melabur Keiraq????? dah pasti ramai yg akan datang ke iraq.so oleh sebab itu Muhammad Salih memberitahu bahawa ekonominya akan lebih stabil.

bagi pemegang2 Cash Note Besar iraq, investment anda hanya setakat RV USD 0.10 sahaja.Kenapa untung pada RV rate USD 0.10 sahaja??? mesti ramai diantara anda akan bertanya pada saya,anda jangan lupa… bahawa anda adalah pemegang CASH NOTE nilai besar yg mempunyai TIME PRIOD untuk ditukarkan sebelum tempoh masanya habis.dan jangan lupa pula topik kita adalah “PEMANSUHAN 3 ANGKA SIFAR DARI CASH NOTE IRAQ”.

tak sama dengan penyimpan duit melalui account bank…,penyimpan duit dalam bank tidak mempunyai tempo masa penukaran,kerana duit tersebut memang sudah berada didalam bank.dan mereka bolah menikmati RV pada rate yg lebih tinggi.

P/s: cadangan saya pada pemegang CASH NOTE nilai besar sekiranya anda Ingin menikmati RV pada rate yg tinggi,saya cadangkan anda pergi ke CBI untuk membuat penukaran Nilai besar kepada nilai yg lebih kecil kemudian anda bukalah account bank disana dan anda depositkanlah duit anda tersebut kedalam account anda.buat masa sekarang…sebelum RV berlaku… anda mempunyai option. "
Microsoft

Kuala Lumpur, Malaysia

#2161 Nov 20, 2010
dan ini satau lagi pendapat dari pakar ekonomi Iraq iaitu Iraq nak membuatmenyamakan IQD 1 Dinar baru bersamaan dengan IQD 1220 Dinar lama... kalau pendapat kedua ini digunakan oleh CBI ber makna RV akan berlaku tak sampai USD 0.01...kemungkinan RV akan Berlaku 1/4 dari nilai USD 0.01...bermakna lebih kecil dari apa yg iraqidinarinvestment nyatakan.tapi perlu diingatkan...walaupun RV 1/4 dari nilai USD 0.01...ekonomi Iraq tidak akan terjejas... sebab RV pada 1/4 dari nilai USD 0.01 lebih banyak dari nilai yg ada sekarang ini.

Ini satu lagi saya copy & Pastekan artical surat kabar & juga comment yg di buat oleh Iraqidinar investment

" Economic : The mission of the new Iraqi dinar is to raise the price in the currency market

Dr. Saad Al Hassoun Hayali
The deterioration that took place in Iraqi dinars since the early eighties of the last century as a result of economic policies random non-scientific, which followed the Iraqi political system before,

Who pursued the policy of broad consumer spending Bcatrih military and civil cause of the deterioration of the Iraqi dinar to the bottom so that the purchasing power of the Iraqi dinar today fils Iraqi equivalent prices in 1988.
That monetary policy Iraqi conscious exercised by the Central Bank of Iraq’s current political circumstances, economic, social, very difficult, and hanging over the fact of the bombings and the destruction of infrastructure, but the Iraqi Central Bank was able to achieve balance and stability of the Iraqi dinar, to maintain the cover of the Iraqi currency (reserve currency foreign and gold) in spite of government pressure, the use of this balance in public investment, but the Central Bank of Iraq has managed to fend off these pressures, and work according to the contexts of the global central banks
The issuance of the new Iraqi dinar should not be designed to delete the zeros, but must be placed a price equivalent to the U.S. dollar, the fact that the Middle East regions of the dollar, it must be new dinar equation:

New Iraqi Dinars IQD is equivalent to 1220 and added to the cost of issuing one new dinar.
And be here the issuance process meaningful is not the deletion of zeros, but the withdrawal of currency excess of the market and therefore absorb part of the inflated prices, and facilitate the process of trade, and improving financial control of the governmental apparatus, and to facilitate the feasibility studies for investment projects, and raise administrative efficiency. And reduce the phenomenon of administrative corruption.

Sekiranya berita ini benar2 terjadi, maka teori saya lebih baik dari cara CBI nak buat ini. maksud dari berita ini CBI nak jadikan IQD 1 dinar baru bersamaan IQD 1220 dinar lama. maksudnya bergini sekiranya anda mempunyai IQD 1,000,000 ÷ IQD 1220 = IQD 819.67 dinar baru.
IQD 819.67 X katakanlah IQD 1 dinar baru bersamaan dengan USD 3.22 = USD 2,639.34 = RM:7,918.02. waduh..waduh..waduh… mana untung… Rugi ada bagi pemegang Cash Note & pemegang account bank pun akan terkena tempisanya…tetapi hanya sementara waktu sahaja…setelah selesai Cash Note Besar Dapat dibawa keluar Dari circulation Iraq akan buat Rv kali kedua,masa itu duit dalam account akan turut meningkat. "
ape-ape aje

Butterworth, Malaysia

#2162 Nov 20, 2010
naik usd 0.10 ye. sy ada 1 juta dinar jadi dpt tukar RM300k. boleh beli kereta,boleh settlekan hutang bank, beli tanah, beli rumah.. boleh kawin. ok pe....
payung emas

Malaysia

#2163 Nov 20, 2010
Nak tanya , mcm mana nak isi borang tt maybank? Kepada yang tau tu boleh tolong. Kat mana nak isi no akaun usd benefeciary name?
Microsoft

Kuala Lumpur, Malaysia

#2164 Nov 20, 2010
ape-ape aje wrote:
naik usd 0.10 ye. sy ada 1 juta dinar jadi dpt tukar RM300k. boleh beli kereta,boleh settlekan hutang bank, beli tanah, beli rumah.. boleh kawin. ok pe....
yer... baik USD 0.10 dari X dapat apa2
1 Malaysia

Kuala Lumpur, Malaysia

#2165 Nov 20, 2010
Walau bagaimanapun nie semua adalah pandangan...baguslah komen2 yg membina..sediakan payung sebelum hujan...
dojifx

Kuala Lumpur, Malaysia

#2166 Nov 20, 2010
ulasan yg baik microsft.. sekurang2 ye dpt penjelasan ttng pelaburan kita w/pun 10 sen usd kita bole cover pelbagai masalah eko keluarga n dpt pulangan balik dari belian dnr . ha haa.. aku nak pi kota baghdad........ nak sambong wat projek tanaman lada guna fetigasi...
Ooo

Petaling Jaya, Malaysia

#2168 Nov 20, 2010
ASSALAM..,sy pengikut setia forum dinar ni,kali ni baru nak join,syabas se syabasnya pd tuan MICROSOFT,pendpt anda bernas dan boleh di jadikan panduan,pd yg lain tak usah nak komen kalau tak tahu apa2.Negara Iraq wujud,matawang dinar pun wujud,yang tak ujud ujud fikiran positif anda.Mana2 negara mesti ada matawangnya sendiri,termasuklah iraq,memanglah sekrg belum brp nak ada nilai,tapi bila rv berlaku insyallah...,masyallah lu pikirlah sendiri.
1 the pet

Johor Bahru, Malaysia

#2169 Nov 20, 2010
dojifx wrote:
ulasan yg baik microsft.. sekurang2 ye dpt penjelasan ttng pelaburan kita w/pun 10 sen usd kita bole cover pelbagai masalah eko keluarga n dpt pulangan balik dari belian dnr . ha haa.. aku nak pi kota baghdad........ nak sambong wat projek tanaman lada guna fetigasi...
hati hati yer di sana banyak boommmm
Ooo

Petaling Jaya, Malaysia

#2170 Nov 20, 2010
Lupa nak tanya tuan microsoft,apakah benar tuan dgn iraqinvestment adik beradik kembar ????
Buluh mat

Europe

#2172 Nov 20, 2010
Pandangan mr microsoft memang berguna ,ada maklumat.teruskan usaha anda.org mcm ni kalau banyak kat forum ni lg bagus.moga2 ALLAH MEMBERKATI USAHA KITA SEMUA..AMIN.
Al maliki

Melaka, Malaysia

#2173 Nov 20, 2010
btol3...trus kn usaha anda En.Microsoft..Info dr anda amat berguna kpd kami..Abaikan komen2 yg x menyenangkn 2..
Peminat Dinar Iraq

Puchong, Malaysia

#2174 Nov 21, 2010
Kawasan Batu Pahat (by hand)

Note 25k & 10k Dinar utk dimiliki

cal@sms: 0177621673
Al maliki

Melaka, Malaysia

#2175 Nov 21, 2010
Klu btol la 3 sifar akan dibuang,mntk2 la dia apung USD 0.10 atau lebih..daripada xde lgsung kn..bdoa la smoga dmurahkn rezki...

Tell me when this thread is updated:

Subscribe Now Add to my Tracker

Add your comments below

Characters left: 4000

Please note by submitting this form you acknowledge that you have read the Terms of Service and the comment you are posting is in compliance with such terms. Be polite. Inappropriate posts may be removed by the moderator. Send us your feedback.

Brunei Discussions

Title Updated Last By Comments
Bond itu benar, somoga dapat tak lama lagi (May '10) 1 hr butuh otromen 128,072
siapa suka cium seluar dalam anak dara mengapa? (Dec '07) 19 hr Arc 3,768
Siapa sudah kenal dengan tuhan..??? (Feb '10) 22 hr wahabijumud 76,380
don't pray for mh370 (Mar '14) Sat RUDY 450
Mencari barang kebal(batu merah delima) sabah s... (Mar '14) Sat bonjou 7
jihad dedah bahaya syiah bkn bermusim Sat bahayanya syiah 15
cari kenalan lelaki/perempuan (Jul '07) Fri wan 19,006

Brunei People Search

Addresses and phone numbers for FREE