Comments
2,841 - 2,860 of 20,435 Comments Last updated Apr 10, 2014
SPEKULATOR

Kuala Lumpur, Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#3315
Dec 17, 2010
 
PA spy wrote:
yang simpan cash tu.lupakankan angan2 nak jadi kaya,sebabkan mmg confirm cbi akn hapuskan 3zero pada matawang irq yg akan menyebabkan iqd yang anda ada tu akan susut nilainya..ini akan berlaku pd sedikit masa lagi,nasib baik aku ada akaun kat warka..hehehe,aku dah nasihat awal2 buka akaun kat warka,tapi nak camna,jenis bodoh piang..kesian kat korang..
Ini satu SPEKULASI dan RUMORS sahaja...
hukum

Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#3316
Dec 17, 2010
 
SPEKULATOR wrote:
<quoted text>
Ini satu SPEKULASI dan RUMORS sahaja...
mana pi yg bijak pandai dulu? tinggal yg bangang2 je ni.. kn spekulator kn? kn? kn?
Hamba Allah

Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#3317
Dec 17, 2010
 
Salam.dah lama sy mngikuti forum ni.leh join ya.sy ttarik dgn komen mat salleh n spekulator.trskan bfikiran +ve.yg caci,mcarut x ush dlayan.
klau blh delete dr forum ni lg baik.
aku yang baru

Kuala Lumpur, Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#3318
Dec 18, 2010
 
aku sokong tu "hamba allah"
SEPAI

Kuala Lumpur, Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#3319
Dec 18, 2010
 
Default Declaration of the Iraqi government

The government's announcement Monday and raise ablation for members of the Iraq tomorrow
Friday, 17 December to December, 2010 20:07
Declaration of the Iraqi government
He said a special source of Baghdadi Prime Minister-designate Nuri al-Maliki will announce Monday his cabinet for the next government source said the map of the government became clear after I learned the political blocs to the number of ministries, which will take over after it has been an exception of the three presidencies and the deputies of the points system adopted in the distribution of ministerial portfolios, where he received the Coalition National Ministry of nineteen eight ministries, including the Sadrists and two of the Supreme Council and two for independents, and the most prominent are the ministries of oil and the interior. The Kurdish Alliance won the six most important ministries of Foreign Affairs and Trade and got a dozen Iraqi ministries, including finance, electricity, agriculture, culture and defense alliance won the center and two ministries.

Special source: Tomorrow raise ablation for al-Mutlaq and al-Ani and Al-Awadi and Karbouli

In this direction, said a special source of Baghdadi that tomorrow will be the House of Representatives to lift ablation for members of the Iraq according to the political agreements signed between the blocks last month, the source said that the council will vote to raise the ablation of Saleh al-Mutlaq, Dhafer al-Ani, Rasim al-Awadi, and Jamal al-Karbouli is scheduled according to the source to receive al-Mutlaq position of vice president in addition to the other candidates are from the National Alliance on Ali al-Adeeb of the rule of law and Adel Abdul Mahdi of the Supreme Islamic Council
SEPAI

Kuala Lumpur, Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#3320
Dec 18, 2010
 
CALL FROM OKIE – He is dog tired and asked that I post the following for him,he was on the phone most of the night with Baghdad contacts and this is what was told to him:

THE LAST UN MEETING WAS MULTIPURPOSE, FIRST LIFTING THE SANCTIONS TO ALLOW FREE TRADE, BUT THE OTHER REASON, WAS THE UNEXPECTED APPEARANCE OF SHABIBI, AFTER THE MEETING SHABS WENT STRAIGHT TO THE IMF TO GET SIGNED OFF ON THE RATE FOR THE RV.

REPORTS ARE NOW THAT MALIKI’S GOVERNMENT IS FORMED. BE WATCHING THE NEW YORK TIMES, THE PROOF OF THIS STATEMENT WAS SAID TO BE, OR IS GOING TO BE, LISTED UNDER MIDDLE EAST OR EUROPEAN SECTIONS.

ALLAWI HAS BEEN PLACED AS PRESIDENT OVER A NEWLY FORMED COMMITTEE/COUNCIL THAT WILL OVERSEE MALIKI AND KEEP HIM IN CHECK. MALIKI WILL NOT BE ABLE TO PASS ANYTHING UNTIL APPROVED BY THIS COUNCIL, SIGNIFYING A TRUE POWER SHARING GOVERNMENT.

FOLKS, IF WHAT I AM HEARING IS TRUE, THERE IS NOTHING LEFT TO DO, THERE ARE NO BARRIERS, NO STOP SIGNS, NO SPEED BUMPS – IRAQ IS NOW A FULLY SOVEREIGN COUNTRY!

ONE LAST THING: THERE ARE 182 SHIPS SITTING IN PORT, CURRENTLY UNDER EMBARGO, WILL BE RELEASED TO UNLOAD WEDNESDAY.

[Blaino] source says government is formed. this should appear in NY Times European section. Shabibi was at UN meeting. He signed off on Wednesday after the meeting with the IMF on a final rate after bringing a pocket full of different rates to the table. Kuwait & Iraq have agreed on dinar not dollars from Iraq for reparations. Source feels the RV will happen before Kuwait is paid. Loose confirmation on the $3.87 rate.
[kbeck] Reindeer1 Reindeer1
[lonellc] when was kuwait supposed to be paid ?
[K-Dawg] Can anyone find a link to that article?
[RonTam004] Blaino When should it appear in NY Times?
[jwb] Blaino, are you expecting this to appear today?
[Janna] alexdc I said yesterday that Kuwait will now be able to increase the rate for their dinar since they will be receiving 5% in Iraq oil proceeds, so $4.50 or even more for IQD is not unreasonable.
PA spy

Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#3321
Dec 18, 2010
 
MAT SALLEH wrote:
<quoted text>
Dengo kabo CBI sibok nak tuko dinar note baru... Cash note dinar yang sedia ada ni tak lama lagi tak laku... tak boleh dicashkan... La ni kenape paparkan posting CBI masih sibok jual lagi dinar... lepas tu CBI pee hantar ( ekspot ) ke luar negare dalam bentuk cash note lagi... Kalau RV dah dekat... bila mase pulak nak tukar note baru... sempat ke... Tapi andai kate CBI nak tuko juge... MAKA TERCATAT LA DALAM SEJARAH KERAJAAN ISLAM MODEN YANG TERKEJI DI DUNIA... YANG PALING KEJAM DAN PENIPU BESAR... MEROMPAK DUIT MASYARAKAT DUNIA LEPAS TU ISYTIHARKAN... NOTE YANG ADA NI TAK LAKU... Kalau ini berlaku juga sudah tentu akan memalukan masyarakat ISLAM keseluruhannya dan tentunya akan mengundang amarah kepada negara2 di seluruh dunia... Apa akibatnya.... tuan2 tentu ada jawapannya...
MORAL FROM THE POSTING ABOVE :
Jangan percaya dengan posting2 daripada forumer2 yang berkata :
1. Note dinar bakal dituko baru
2. Note dinar tak laku dan tak sah
3. Note dinar tak boleh dicashkan bila dah RV
4. Pemegang note dinar bakal dikenakan tindakan BNM
5. Pemegang note dinar bakal rugi
IKHTIBAR YANG PERLU DIAMALKAN SESAMA ISLAM :
1. Jangan bersangka buruk sesama saudara Islam
2. Jangan berhasad dengki kepada saudara sesama Islam
3. Jangan mementingkan diri sendiri
4. Jangan susah hati melihat saudara sesama Islam kaya raya
5. Jangan menjatuhkan martabat sesama Islam
btl tu bro,aq sokong...
Mankab

Kuala Lumpur, Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#3322
Dec 18, 2010
 
jamal wrote:
<quoted text>
tentang tarikh 25/12/2010 nie mcm mane?
ada yg kate nk RV sebelum 25/12...
Itu pun tarikh yang di nanti2 juga tapi 1.1.11 adalah tarikh sesuatu yang akan berlaku dengan izin Allah...aminnn.
wuuk

Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#3323
Dec 18, 2010
 
Mankab wrote:
<quoted text>
Itu pun tarikh yang di nanti2 juga tapi 1.1.11 adalah tarikh sesuatu yang akan berlaku dengan izin Allah...aminnn.
ini yg betul 11.11.11
Din

Klang, Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#3324
Dec 18, 2010
 
bukan dalam forum ni je banyak pengacau atau bahasa kasar sikit LANGAU,forum2 lain pun sama je.wat tak tau udah le.be a profesional
hamba yg insaf

Melaka, Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#3326
Dec 18, 2010
 
hukum wrote:
<quoted text>mana pi yg bijak pandai dulu? tinggal yg bangang2 je ni.. kn spekulator kn? kn? kn?
salam,sabar aje lah kita dngn perangai org yg suka mencarut2 kat org lain ni,moga2 dia org di berikn hidayah dan berubah...sume dah selesai tnggu rv aje..aku percaya satu hadis ada mengatakn org miskin akan menjadi org kaya di akhir zaman ni...antara org miskin yg di katakn oleh rasullullah s.a w..adalah orang yg bnyak berhutang,aku pun rasa aku banyak hutang nak setelkn...klu ada rezki nak setel hutang,tak nak hutang2 ngan bank lg...siksa beb...semoga allah swt bantu kita sume kawan2...amin...jika allah swt kata jadi maka akan jadilah ia..kun fayakun...
Mr XYZ

Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#3327
Dec 18, 2010
 
rumors dari luar negara

I TALKED TO MY BANK TODAY BBVA COMPASS AND THEY WONT TALK MUCH ABOUT THIS BUT I HAVE A VERY GOOD FRIEND AS A VIC PRES. AND THAT PERSON DID SAY HE KNOWS WHAT I WAS TALKING ABOUT AND READY FOR IT THEY ARE NOT ON LINE YET BUT WILL BE WHEN IT RV’S THEY WERE TOLD THROUGH SOME INSIDE PPL THAT SUNDAY IS THE DAY TO WATCH THE HE HAD TO GO BEFORE SOMEONE HEARD HIM TALKING SO TAKE IT FOR WHAT ITS WORTH AND BY THE WAY HE OWNS A LOT OF DINAR’S ALSE Smile GO RV

I just talked to my contact and was told from a source in the Central Bank that we will see the end announced by Monday. Was also told that they have agreed with Kuwait on the percentage of Dinar from oil. They are in meetings all night and day to get this wrapped up.
GO,GO,GO,GO RVVVVVVVVVVVV!
Mr XYZ

Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#3328
Dec 18, 2010
 
My dad just called me from Salt Lake. He said he talked to the bank manager at Chase Bank. Dad said the Chase manager told him that both Chase and Bank of America have both been approved to trade Dinar and they are both waiting for their main branch to give them the go. They are waiting for the new rate to come out and it’s a go! There’s no rate and date talk, just awsome news! Dad is retired and needed something to do i guess. But this is huge news in my book! This tells all you ney-sayers that this is a “real tradable currency”. For them to say we are on line with the new dinar and just waiting for the go and the new rate is awsome! I have visited Bank of America in Tulsa Oklahoma two times in the last month and they look at me like i had just “bumped my head”. I am so pumped! It’s been a long road, but we are almost there……..
Mr XYZ

Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#3329
Dec 18, 2010
 
DINAR Addenum – Same Inside contact who is into trading in NYC now reporting that cashing in may be as early as Saturday at $3.60. To be showing on the worlds screens as they get to them. Kuwait screen is already showing the dinar at the new rate.

There is pressure and urgency to get the shipping going again. Also cautioned that the banking announcement needs to be made to officially shut down the federal reserve.

Announcement can be a notice in the Federal registry with minimal fanfare. This shut down shall be a year long transition into a treasury bank.

Cashing in from all vendors will be processed through the Federal Reserve banks.
Hati_Sanubari

Kuala Lumpur, Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#3330
Dec 18, 2010
 
chronic4 said,
December 17, 2010 at 3:49 pm

pasal dinar iraq ni,yg penakut tu ko dok diam2..yg bangang x reti fikir pn dok diam2..jgn dok nk dengki2 n tunjuk pandai..org2 pandai x menyalak n xde nk bising2..aku pn x pandai dan mungkin kwn2 kata aku bodo sbb aku x pnh x amik peluang even peluang tu wat aku lost gile..tp yg penting aku x beli no ekor sbb aku tau itu just luck..ko kaji mcm mana pn mmg benda tu xkn logik sbb base on luck..mmg betul org2 yg berani beli dinar iraq ni org2 yg berani amik risiko..mcm aku pn,aku beli selepas aku research..mmg aku pnh rugi dlm internet investment n beberape investment lain..tp tu semua bg pengajaran supaya aku buat lebih research..dinar iraq ni, ade logiknye value die akan naik cuma kite x tau je bile..korng bkn beli rupiah..kalo korng beli rupiah n tunggu value die naik mmg korng sengal la..tp ni iraq..kaya dgn hasil bahan mentah..bg penyimpan dinar iraq ni,kalo value die naik kite untung besar,kalo x naik pn kite still bole teruskn dgn kerja yg kite ade skrg..bg yg kata melayu malas,suruh buat bisnes la semua tu..suggest satu bisnes yg potencial kt sini..kalo setakat MLM lu simpan je k..salam

amik komen web sebelah n pste kat sni..ws
dojifx

Kuala Lumpur, Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#3331
Dec 18, 2010
 
Hati_Sanubari wrote:
chronic4 said,
December 17, 2010 at 3:49 pm
pasal dinar iraq ni,yg penakut tu ko dok diam2..yg bangang x reti fikir pn dok diam2..jgn dok nk dengki2 n tunjuk pandai..org2 pandai x menyalak n xde nk bising2..aku pn x pandai dan mungkin kwn2 kata aku bodo sbb aku x pnh x amik peluang even peluang tu wat aku lost gile..tp yg penting aku x beli no ekor sbb aku tau itu just luck..ko kaji mcm mana pn mmg benda tu xkn logik sbb base on luck..mmg betul org2 yg berani beli dinar iraq ni org2 yg berani amik risiko..mcm aku pn,aku beli selepas aku research..mmg aku pnh rugi dlm internet investment n beberape investment lain..tp tu semua bg pengajaran supaya aku buat lebih research..dinar iraq ni, ade logiknye value die akan naik cuma kite x tau je bile..korng bkn beli rupiah..kalo korng beli rupiah n tunggu value die naik mmg korng sengal la..tp ni iraq..kaya dgn hasil bahan mentah..bg penyimpan dinar iraq ni,kalo value die naik kite untung besar,kalo x naik pn kite still bole teruskn dgn kerja yg kite ade skrg..bg yg kata melayu malas,suruh buat bisnes la semua tu..suggest satu bisnes yg potencial kt sini..kalo setakat MLM lu simpan je k..salam
amik komen web sebelah n pste kat sni..ws
ok .. cantik laaa post ni w/pun dr web lain asalkan sama dan ngam yg sewaktu dgn nyee....mat salleh n spekulator teruskan usaha2 +ve. kalu dulu kita berhutng rasa nye tak sesusah masa kini, selain hutng personal, peljran anak, kos2 sara hidup brng dn keperluan mknan, petrol dll semua naik astro air.. kalu lewat byr kena potong kalu smbong kena byr lg. kita memaksa bekerja utk membyar/beli keperluan tersebut. dah 50 thn negra mrdeka serupa mcm tak mrdeka. InshAllah dgn apongan dnr ni dpt kita rncng ekonomi dgn sebaik2nye.
EXumno

Kota Kinabalu, Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#3332
Dec 18, 2010
 
dojifx wrote:
<quoted text>
ok .. cantik laaa post ni w/pun dr web lain asalkan sama dan ngam yg sewaktu dgn nyee....mat salleh n spekulator teruskan usaha2 +ve. kalu dulu kita berhutng rasa nye tak sesusah masa kini, selain hutng personal, peljran anak, kos2 sara hidup brng dn keperluan mknan, petrol dll semua naik astro air.. kalu lewat byr kena potong kalu smbong kena byr lg. kita memaksa bekerja utk membyar/beli keperluan tersebut. dah 50 thn negra mrdeka serupa mcm tak mrdeka. InshAllah dgn apongan dnr ni dpt kita rncng ekonomi dgn sebaik2nye.
melayu tak maju selama 50 thn sebab umno memerintah dia suka kalau orang melayu bodoh dan miskin pasal senang nak tipu,senanang nak cucuk hidung dan rakyat selamanya bergantung pada mereka...hampeh punya umno.
heqan

Kuala Lumpur, Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#3333
Dec 18, 2010
 
dok bau bau mcm nk apung dh ni..haha
hukum

Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#3334
Dec 18, 2010
 
EXumno wrote:
<quoted text>
melayu tak maju selama 50 thn sebab umno memerintah dia suka kalau orang melayu bodoh dan miskin pasal senang nak tipu,senanang nak cucuk hidung dan rakyat selamanya bergantung pada mereka...hampeh punya umno.
hehehe
SPEKULATOR

Malaysia

|
Report Abuse
|
Judge it!
|
#3337
Dec 18, 2010
 
LAGI SOALAN2 LAZIM TENTANG DINAR IRAQ :

9. Apakah risiko membeli koleksi dinar iraq?
Risiko utama membeli dinar iraq ialah, jika iraq terus tidak stabil ekonomi dan politiknya sampai bila bila dan keadaan itu akan menyebabkan nilai dinar iraq tidak naik naik. Dalam keadaan itu, koleksi dinar iraq yang anda simpan, betul betul menjadi koleksi sampai bila bila juga kerana potensi untuk naiknya tidak berlaku.

10. Bagaimana jika dinar iraq ini bertukar dengan denominasi yang baru?
Dinar iraq baru ditukar melalui satu proses besar besaran melibatkan keseluruhan rakyat iraq mulai 15 oktober 2003 hingga 15 Januari 2004. Sehingga kini, USD10 Billion dinar iraq telah berada dalam sirkulasi luar negara iraq. Dinar baru iraq bergerak dan berkembang dengan baik dan diterima oleh rakyat. Adalah mustahil untuk ditukar semula kerana TIADA SEBAB UNTUK DITUKAR SEMULA.
Bagaimanapun, ANDAI KATA DITUKAR oleh SEBAB yang kita pun tak tahu katakan, MAKA, proses PENUKARAN tetap akan berjalan dengan penuh profesional bagi melicinkan aktiviti transisi tersebut. Kepercayaan rakyat dan kepercayaan dunia terhadap negara iraq wajib dijaga, justeru iraq atau sesiapa sahaja yang memerintah iraq TIDAK BOLEH menukar dengan sesuka hati dinar iraq.
Harus ditegaskan bahawa, semasa Penjajah Amerika menjatuhkan Diktator Saddam Husin pun, RAKYAT IRAQ DIBERI PELUANG yang secukupnya untuk menukar simpanan dinar iraq mereka dengan dinar iraq yang baru. Justeru jika dinar iraq ditukar sekali pun, maka kita akan mempunyai masa yang secukupnya untuk menukar dinar iraq dengan dinar iraq yang lebih baru. Walaupun mustahil ianya untuk berlaku.

11. Apakah jaminan wang dinar ini akan diniagakan di pasaran?
Tiada siapa pun orang atau agensi atau kerajaan yang memberikan kenyataan menjamin tentang matawang mereka akan memasuki pasaran matawang antarabangsa.
SEBAB tidak perlu jaminan KERANA semua negara khususnya iraq SENTIASA BERUSAHA MEMBANGUNKAN ekonominya yang akhirnya akan MEMBAWA kepada kemasukan semula iraq dan mata wangnya ke pasaran ANTARABANGSA.
Masuk semula ke PASARAN MATAWANG ANTARABANGSA adalah MATLAMAT SETIAP MATAWANG.Duit Malaysia pun tidak dijamin tidak akan dipeg, tapi akhirnya kerana faktor ekonomi semasa, ianya dipeg, dan kemudiannya tidak dijamin akan dibuka peg nya semula, tapi berdasarkan ekonomi semasa, dibuka semula sedikit demi sedikit.
Begitulah kita harus memandangnya

P/S: UNTUK MAKLUMAN SEMUA SAYA BUKAN DEALER YANG BERURUSAN DENGAN DINAR IRAQ, JAUH SEKALI MEMPROMOSI SUPAYA ANDA MEMBELI DINAR... TETAPI SEKADAR PEYIMPAN DINAR YANG MELIHAT POTENSI DAN PROSPEKNYA YANG DAPAT MENGUBAH KEHIDUPAN MASA DEPAN KITA... DAN NIAT SAYA JOIN FORUM INI PUN ADALAH SEKADAR MENYEBARKAN PERKHABARAN BAIK SESAMA SAUDARA ISLAM...

Tell me when this thread is updated: (Registration is not required)

Add to my Tracker Send me an email

Add your comments below

Characters left: 4000

Please note by submitting this form you acknowledge that you have read the Terms of Service and the comment you are posting is in compliance with such terms. Be polite. Inappropriate posts may be removed by the moderator. Send us your feedback.

Other Recent Brunei Discussions

Title Updated Last By Comments
nak cari mak datin gersang (Sep '10) 2 hr friendly neighbour 718
Bond itu benar, somoga dapat tak lama lagi (May '10) 3 hr Butuh Berbulu Lebat 128,012
don't pray for mh370 6 hr RUDI 216
PANTI PiJat Khusus Wanita (Feb '13) 9 hr rendy 7
siapa suka cium seluar dalam anak dara mengapa? (Dec '07) 14 hr peweet 3,742
*** SENARAI SlTES LUCAH BRUNEI - INDO - MALAY *** 16 hr jakarta 2
MALAYSIA PALING BANYAK PELIHARA BABI...kenapa?? (Mar '12) Fri Kojak 3 28

Search the Brunei Forum:
•••