hammett

Kuala Lumpur, Malaysia

#42 Oct 20, 2010
SKOT TIANG GOAL wrote:
aku berdoa harap malaysia jadi macam thailand
ni la sikap orang2 yg kononnya akan mempertahankan tanah air..... kita sentiasa berdoa agar negara terhindar dari kucar kacir, dia boleh berdoa agar negara kucar kacir, semata2 nak menunjukkan kehebatan mereka......

aku tiada masalah dgn askar melayu atau renjer yg berada dlm hutan utk mempertahankan negara.... tp kebanyakan yg kecoh dr KPA, kor kesihatan dan kor2 yg bukan frontline, kononnya merekalah yg anggota tentera yg sejati...... tp doesn't matter dlm apa2 kor atau regiment pun, tp tak perlu bongkak dan takbur.... sbb tanggungjawab mempertahankan negara bukan utk diriakkan, dibongkakkan... bukan utk mengharap naik gaji..... tp atas semangat nasionalisme..... walaupun aku guarantee, kebanyakannya sbb takde keja lain, tu yg masuk askar.........

aku berani bet, kebanyakan yg join armed forces atas sbb2 berikut:

tak ada keja lain
minat badan beruniform
ikut jejak ayah
nak meningkatkan disiplin
result SPM tak bagus
pegang biasiswa ATM
nak pegang senapang
bekas tentra

Petaling Jaya, Malaysia

#43 Oct 23, 2010
x-observer wrote:
Bila gaji polis dah naik,gaji askar pun akan naik tak lama lagi...memang untung jadi polis dan askar...
Jangan jadi bodoh Askar kerja 24jam polis pon mana ada overtime
jambu

Malaysia

#44 Oct 26, 2010
sabar bos jage telampau emosi
Asam Garam

Kuala Lumpur, Malaysia

#45 Oct 27, 2010
kerajaan ni xde keja lain, asik nak naikkan gaji askarlah, gaji polislah. Apa keja bidang lain tu tak bermakna ke. Gaji polis naik macam mana pun tetap tak cukup sebab tu diorang selalu cari duit tepi. gaji askar pulak nak naik macam mana lagi dah standard lah tu dgn kelulusan diorang. Pangkat-pangkat bawah tu stakat SRP je. Pangkat-pangkat kat atas pulak tak cukup-cukup juga, maklumlah periuk besar kerak pun besar. Aku tengok askar skrg ni tak sehebat manapun.Kuat ngular adalah...Time waktu kerja ada je alasan nak kluar. Ada je muka diorang....
anak askar

Kota Kinabalu, Malaysia

#46 Nov 4, 2010
bg ssya kje sbgai askar ok ape
tanpe dorg xde la org nak jge ngre kite ni..
askar trojan

Bandar, Malaysia

#47 Nov 22, 2010
hammet takat full kolonel bersepah2 kat KL ni kami x pandang pun.depa silap2 pakai pampers(dah x kuat kemut nk tahan kencing dan berak).Al maklumlah lama sgt dalam servis mcm2 dok ada penyakit yg mai.x caya pi HAT Tuanku Mizan tu bersepah askar2 tua ganyut report sick.gaya je lbh pak hang tu x pyh lah.silap2 ajak bet lari 13 tiang aku tinggalkan.kalau bagos sgt hangpa jwb lah kes kecurian engine kapal terbang tu samdol.bodoh tol pak hang Hammet
hammett

Malaysia

#48 Nov 23, 2010
askar trojan wrote:
hammet takat full kolonel bersepah2 kat KL ni kami x pandang pun.depa silap2 pakai pampers(dah x kuat kemut nk tahan kencing dan berak).Al maklumlah lama sgt dalam servis mcm2 dok ada penyakit yg mai.x caya pi HAT Tuanku Mizan tu bersepah askar2 tua ganyut report sick.gaya je lbh pak hang tu x pyh lah.silap2 ajak bet lari 13 tiang aku tinggalkan.kalau bagos sgt hangpa jwb lah kes kecurian engine kapal terbang tu samdol.bodoh tol pak hang Hammet
apa issue hang dgn kolonel ni?? aku punya point is, mmg takdak baguih mana pun, walaupun berpangkat kolonel...and FYI, pak aku pun tak recommend pun masuk askar, dan mmg betul ramai high rank officer ada mcm2 penyakit..... bapak aku still steady, bukan sbb dia ex-askar, tp sbb dia menjaga kesihatan dan exercise..... yg hang ada hati nak ajak orang tua lari buat apa?? meh ajak aku la, kita masuk full marathon atau half marathon.....

ok, back to the issue, hang ni nak defend atau against this issue?? seems like hang ckp takdak point......

mcm aku ckp, i'm not against askar, tp aku against askar yg tak pure, semata2 nak menunjuk lagak, mintak naik gaji la, tp semangat nasionalisme hancur....... hang ni baca ke tak baca?? patut pun post mcm orang bodoh.......
Bai JAga

Kuala Lumpur, Malaysia

#49 Nov 23, 2010
bahadol semua ni,baik jd pak guard je,gaji naik ke turun ke tetap maintain pegang kuasa....gaji x jd naik pun x bnyak komplen..hwa..hwa..hwa....
BAI TONCIT

Kuala Lumpur, Malaysia

#50 Nov 23, 2010
Bai JAga wrote:
bahadol semua ni,baik jd pak guard je,gaji naik ke turun ke tetap maintain pegang kuasa....gaji x jd naik pun x bnyak komplen..hwa..hwa..hwa....
kau tu yg bahadol dan samdol, memanglah pak guard x byk komplen, byk komplen kang kena brenti kerja. tentu kau ni askar pencen yg jd pak guard kan, bukan main aksen lagi dengan pak guard. hwa...hwa...hwa...
kapt

Malaysia

#51 Dec 11, 2010
btul tu..kalo mngutuk aska nih ibarat mngutuk SPB YDP Agong...ak nak tanya hangpa semua...ada tak orang awam yang sanggup berkerja lepas pkul 5?...masuk kerja pukul 8 blk pkul 5 pastu terkangkang kat rumah ngan anak bini...tapi askar nih, on call...dpt panggilan je trus dtg kerja tak kira waktu n tanpa bnyak soal...memang patot pn aska naik gaji...lg satu if negara kita di serang, sapa yang akan mempertahankan negara..bukan aska ke? nak harap orang awam...hmmm tao menjerit la diaorg tuh...
X-AFATS

Kuala Lumpur, Malaysia

#52 Dec 12, 2010
lor ade blog utk bincng pasai gaji rupanye..tapi korang kena ingat, apa yg dibincangkan kat sini akan diawasi. so inat jgn sampai terlepas isu RAHSIA negara. aku tengok dah ada yg cuba nak mintak jlskan isu injin pesawat tu. korang kena ingat sikit. jgn bagi jawapan kat depa ni..tah2 risik luar ker...risik dalam negara ker..lepas ni masuk TV3 sbb edarkan maklumat ATM..nanya skot..Berbuih mulut menjawab tetap jugak salah kalau dlm askar ni.. Bonus tak dapat. Gaji tak naik..
X-AFATS Mej
nasib badan

Kuala Lumpur, Malaysia

#53 Dec 12, 2010
klu x kerana askar yg pasangkan jambatan masa bukit antarabangsa runtuh alamatnya mati katak lah orang-orang awam kat situ sebab x de jalan lagi nak keluar masuk dari kawasan runtuh tu. Tu pun x reti2 lagi.
army boy

Malaysia

#54 Dec 13, 2010
salam wrote:
Patut naik pun...askar ni pd aku keje ntah ape2 je..
MCM KEJE BODOH2 JE..
Ya lah, yg jd askar pun hanya org2 yg mangkuk2 pun.
woi barua!!!! ko tau ke kami kje cmane???? susah ke ape ke???? ko 2 tau nk aman je!!!! nk merdeka!!! tp prangai mcm barua!!! kalo suruh join PBB n g perang kt lubnan pn terkencing n terberak dlm sluar!!! tgk pluru atas kpala!!! nk ckp agak2 la bodoh!!! ko x tau pape pn tentg askr n cmane kmi kje!! ckp bia berlapik cikit bro!!! jgn ikt sdap mlut tok nenk ko je bodoh!!!!
hammett

Kuala Lumpur, Malaysia

#55 Dec 13, 2010
nasib badan wrote:
klu x kerana askar yg pasangkan jambatan masa bukit antarabangsa runtuh alamatnya mati katak lah orang-orang awam kat situ sebab x de jalan lagi nak keluar masuk dari kawasan runtuh tu. Tu pun x reti2 lagi.
ehh...bukan construction company ho hup yg mula2 hantar excavator, dump truck buat clearing utk accessroad????

come on la.......
hammett

Kuala Lumpur, Malaysia

#56 Dec 13, 2010
kapt wrote:
btul tu..kalo mngutuk aska nih ibarat mngutuk SPB YDP Agong...ak nak tanya hangpa semua...ada tak orang awam yang sanggup berkerja lepas pkul 5?...masuk kerja pukul 8 blk pkul 5 pastu terkangkang kat rumah ngan anak bini...tapi askar nih, on call...dpt panggilan je trus dtg kerja tak kira waktu n tanpa bnyak soal...memang patot pn aska naik gaji...lg satu if negara kita di serang, sapa yang akan mempertahankan negara..bukan aska ke? nak harap orang awam...hmmm tao menjerit la diaorg tuh...
ha ha ha... ko dgn dunia ko je ye........ sape ckp awam takde keja lepas kul 5??? aku pun keja kadang2 sampai kul 10mlm..... kalau ada testing kat site, pernah keja 24jam round the clock.... kalau ada plant shutdown, pernah tidur 2jam tiap2 malam selama seminggu.... main sedap ckp je ye......

bro, that's not the issue..... the issue is, korang je ke deserve dpt kenaikan gaji?? what about other uniform body, such as bomba, polis, penjara??

bagus kalau dpt naik gaji, tp kalau tak dpt pun, anggap la berbakti kepada nusa dan bangsa........ jgn fikir kita je yg teruk, ramai lg yg keja teruk.... what about doctor kat hospital kerajaan????? especially yg tgh buat housemanship..... korang tau tak psl tu????
krukromo

Damansara, Malaysia

#57 Dec 15, 2010
ape kecoh2x..boss..kerjaye masing2x...klau sume x nak jadi askor..jahanm le..negare nanti..isisis
hammett

Ulu Tiram, Malaysia

#58 Dec 16, 2010
krukromo wrote:
ape kecoh2x..boss..kerjaye masing2x...klau sume x nak jadi askor..jahanm le..negare nanti..isisis
yes, kerjaya masing2.... masing2 ada tanggungjawab dan peranan..... i'm not against askar, tp aku against askar yg suka berlagak bagus..... dan suka demand mcm2.......

bila ko dah bersumpah taat setia untuk mempertahankan negara, gaji tu boleh tolak ke tepi..... allowance pun mcm2 dah dapat, baju kerja tak payah beli, dah dpt uniform free.... bg yg bujang, dpt tempat tinggal....... kalau compare to other gomen servant, bg aku dah cukup la tu........

kalau nak debate sape keja teruk, sape keja tak teruk, masing2 ada pendapat dan view...... it will be a never ending story......

so, buat je keja..... adil atau tak, mana ada yg adil kat dunia ni....

6 orang cedera kat bekok c platform...... tak gadai nyawa ke tu???

polis trafik kena langgar mat rempit????

pegawai JPJ kena belasah????

byk keja lain yg berisiko tinggi..... cuma matlamat berbeza...

mempertahankan negara
memajukan negara
mendidik anak bangsa
menjaga kesihatan rakyat
menyelamatkan rakyat dr bencana
menjaga keselamatan dr jenayah

semua deserve kenaikan gaji, kalau gaji tu menjadi issue le....
lan sarjan

Kuala Lumpur, Malaysia

#59 Dec 16, 2010
taaaaaakkkk.. Aku tak setuju

Since: May 10

Johor Bahru, Malaysia

#60 Dec 16, 2010
baguslah naik gaji,pas tu pergi buat hutang kat koperasi tentera,kop.perumahan angkatan tentera,dan lain2 lagi,ada yg tinggal gaji bersih 10 ringgit.
lan sarjan

Malaysia

#61 Dec 16, 2010
sham toro wrote:
baguslah naik gaji,pas tu pergi buat hutang kat koperasi tentera,kop.perumahan angkatan tentera,dan lain2 lagi,ada yg tinggal gaji bersih 10 ringgit.
kepala taik ko...! Itu ngko...kaki hutang..otak budu

Tell me when this thread is updated:

Subscribe Now Add to my Tracker

Add your comments below

Characters left: 4000

Please note by submitting this form you acknowledge that you have read the Terms of Service and the comment you are posting is in compliance with such terms. Be polite. Inappropriate posts may be removed by the moderator. Send us your feedback.

Brunei Discussions

Title Updated Last By Comments
cari bohsia kedah,janda d teman seks (Sep '10) 3 hr boy 361
Siapa sudah kenal dengan tuhan..??? (Feb '10) 3 hr macha al perumal 76,436
Pakaian mandi kolam renang lelaki? (Oct '09) 8 hr spandex boy 746
Hibah itu benar, sama-sama doakan..... (Apr '09) 11 hr Trussme 46
ramalan prediksi togel brunei 4d.5d.6d Fri Jauhi Syirik 3
cari kenalan lelaki/perempuan (Jul '07) Thu faraj basah 19,016
Kelab bolasepak di brunei Thu Teraju 3
More from around the web